Titova vila u Njujorku prodata za 50 miliona dolara

U borbi između Istoka i Zapada, komunizma i kapitalizma, važilo je uvjerenje kako su države u kojima su na vlasti komunističke partije osuđene na siromaštvo i puko preživljavanje, dok su zemlje okrenute kapitalizmu imale sve blagodeti raskoši i lagodnog života.

U mnogo čemu iz tog pravila izuzimala se Jugoslavija u kojoj je decenijama vladao Josip Broz Tito.

O tome može posvjedočiti činjenica da je pokojni šef Jugoslavije u svoje vrijeme kupio kuću za Stalnu misiju svoje zemlje pri Ujedinjenim nacijama.

Zapanjujuća vila od krečnjaka u 854 5th Avenue na Menhetnu, u vlasništvu pet država nasljednica SFR Jugoslavije, poznatija i kao dvorac Josipa Broza Tita, prodata je za čak 50 miliona dolara!

“Douglas Elliman Real Estate” je objavio da je Tristan Harper, pridruženi broker i jedan od njegovih stalno vrhunskih agenata, prodao i zatvorio istorijsku vilu od 20.000 kvadratnih metara koja se nalazi na adresi 854 Fifth Avenue na Menhetnu.

Prodata je za punu traženu cijenu od 50 miliona dolara. Kupac je platio sve troškove zatvaranja transakcije, od kojih neke obično plaća prodavac (poreze na transfere, brokerske naknade itd.), što je dodalo preko 11 odsto trošku iz džepa kupca.

Ovaj dvorac je krečnjačka vila široka 30,5 stopa koju su 1903. godine dizajnirali arhitekti Voren i Vetmor sa slavne glavne centralne stanice na Menhetnu. Godine 1969. proglašen je individualnim obilježjem Njujorka, zbog „impresivne čistoće stila koji je izveden sa takvom finoćom i autoritetom“.

Rezidencija u stilu Beauk Arts-a ima 32 velike sobe i 12 kupatila raspoređenih na devet nivoa direktno naspram Central Parka.

Spektakularni pogledi iz 10 soba okrenutih prema parku uključuju neke od najpoznatijih zgrada Midtauna i Vest Sidea, i stare i nove.

U vrijeme Hladnog rata na vrhu zgrade je navodno bila soba koju niko nije mogao prisluškivati, a tu su bili neprobojni prozori prema Petoj aveniji.

Većina originalnih detalja kuće ostala je netaknuta do danas, uključujući dvije zadivljujuće francuske tapiserije iz 18. vijeka koje se nalaze iznad velikog vijugavog stepeništa, 17 kamina, ručno izrezbarenih balustrada napravljenih od pojedinačnih komada rijetkog italijanskog mermera, boiserie sa zlatnim listovima, ručno oslikane plafoni koji podsjećaju na staru Evropu, obloge iz antičkog francuskog zamka koji je naknadno ugrađen u ovaj prostor, i dva lifta.

Tu je i kitnjasti krovni prozor iznad glavne dvorane na dva sprata sa plafonima visokim 34 stope.

Kuća je izgrađena za R. Livingstona Bikmana, koji je ubrzo postao guverner Rhode Islanda i prodao zgradu Džordžu Grantu. Sledeći vlasnici su postali Henri Vajt i njegova nasljednica – žena Emili Torn Vanderbilt Sloun Vajt, unuka potomka Kornelija Vanderbilta.

Godine 1946. Josip Broz Tito, pokojni šef Jugoslavije, kupio je kuću za Stalnu misiju svoje zemlje pri Ujedinjenim nacijama.

Godine 1961. Tito i predsjednici Egipta, Gane, Indije i Indonezije izradili su plan za stvaranje Pokreta nesvrstanih u jednoj od glavnih prostorija vile. Pokret je tokom Hladnog rata narastao i postao savez skoro jedne trećine svjetskih nacija.

Nakon što se Jugoslavija raspala u građanskom ratu 1990-ih, imovinu su „naslijedile“ vlade pet država nasljednica.

Nakon sporazuma pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, potpisanog početkom 2000-ih, nekretnina je prvi put izašla na tržište 2017.

Dvije početne ponude nisu dogovorene zbog složenosti pregovora i internih proceduralnih tehničkih detalja među vlasnicima.

U decembru 2018. godine požar je skoro uništio rezidenciju, a imovina je povučena sa tržišta. Ostao je nedostupan za prikazivanje tokom pandemije korona virusa i dalje.

Ponuda sadašnjeg kupca u punoj ceni predstavljena je neviđeno 2021. godine. Ugovor je potpisan skoro devet mjeseci kasnije, a zatvaranje, koje se odvijalo u tri dijela, završeno je 27. septembra.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor