Taksisti traže pomoć: Ostali bez jedinih prihoda

Strukovni sindikat taksista Crne Gore (SSTCG) uputio je otvoreno pismo rukovodiocima lokalnih samouprava, gradonačelnicima i predsjednicima opština, kako bi im ukinuli namete i omogućili finansijsku pomoć.

Oko 1.500 taksi prevoznika ostalo bez jedinih prihoda za život: ilustracija (foto: unsplash.com) Oko 1.500 taksi prevoznika ostalo bez jedinih prihoda za život: ilustracija (foto: unsplash.com)

„Kako auto-taxi preduzetnici Crne Gore, duži niz godina posluju u neregularnim uslovima na trzištu prevoza putnika u drumskom saobraćaju, a i pored napora predsjednika Vlade i Ministarstva saobraćaja i pomorstva, koji su još 2018. formirali radnu grupu, koja je napravila analizu stanja na trzištu prevoza putnika u drumskom saobraćaju, i u istoj utvrdila da jedan od bitnih faktora neregularnosti uslova rada u ovoj djelatnosti je i neažurnost opštinskih sluzbi, nadležnih za ovu djelatnost“, naveo je u pismu Predsjednik SSTCG Borislav Pavlović.

On je kazao da je Vlada Crne Gore krajem 2018. donijela set zaključaka mjera za rješavanje stanja u prevoza putnika u drumskom saobraćaju i da je lokalnim samoupravama dala preporuke da u saradnji sa državnim službama sprovedu mjere kako bi se stvorili regularniji uslovi za privređivanje, legalno registrovanih subjekata za prevoz putnika u drumskom saobraćaju.

„Međutim ni više od godinu dana, u principu ništa bitno nijeste preduzeli po tim preporukama, koje su nažalost ostale mrtvo slovo na papiru, što pokazuje i izvještaj Ministarstva javne uprave od marta prošle godine i drugi od marta ove godine“, poručio je Pavlović u pismu.

Podsjetio je uredbom Nacionalnog koordinacinog tijela za sprečavanje zaraznih bolijesti auto-taxi prevoz ukinut, 18.marta i naveo da je oko 1.500 taksi prevoznika ostalo bez jedinih prihoda za život.

„I pored toga, jedan broj Vaših lokalnih samouprava donosi rešenja o naplati taksi stajališta i drugih lokalnih komunalnih taksi, uz prijetnju prinudne naplate, i ako je po opštinskim odlukama o komunalnim taksama to predviđeno. Mislimo kada se sve navedeno uzme u obzir, da sada nije situacija za takvo djelovanje nadležnih opštinskih sluzbi, prema nijednom građaninu pa ni prema nama, nego valjda traženje načina kako da svi lakše prebrodimo ovu pošast, koja je zadisila cijelu planetu“, poručio je Pavlović.

Strukovni sindikat taksista Crne Gore od lokalnik samouprava traži:

1.Hitnu obustavu slanja rješenja za lokalne komunalne takse, koje se odnose na auto-taksi preduzetnike,
2.Hitnu obustavu slanja rješenja o prinudnim naplatama bilo kavih lokalnih prihoda, koji se odnose na auto-taksi preduzetnike,
3.Da nadležne službe pokrenu inicijativu za finansijsku i drugu pomoć, porodicama auto-taksi preduzetnika,
4.Obustavu, izradu i donošenje novih opštinskih Odluka o auto-taksi prevozu.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor