SZO o proglašenju vanredne situacije zbog majmunskih boginja

Direktor SZO Tedros Gebrejesus kazao je ranije da je jasno da postoji neobična situacija, jer se virus sada ponaša drugačije i da se majmunske boginje pojavljuju u sve većem broju država, zbog čega je potreban koordinisan odgovor

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) sastaće se danas kako bi procijenili da li epidemiju majmunskih boginja treba proglasiti za vanrednu situaciju po javno zdravlje, kao što je to bio slučaj sa pandemijom kovid-19, javio je Rojters.

Do sada je proglašeno samo šest takvih vanrednih situacija.

To su pandemija kovida-19, izbijanje ebole u Demokratskoj Republici Kongo 2019., virus Zika 2016., poliomijelitis ili dječija paraliza i epidemija ebole u Zapadnoj Africi 2014. godine i H1N1 virus ili svinjski grip koji je izazvao pandemiju 2009. godine.

Ako bi se to desilo, bilo bi moguće aktivirati mehanizme međunarodne saradnje čiji je cilj da se ograniči dalje širenje bolesti, a to bi istovremeno bio signal i zemljama da budu u pripravnosti, odnosno da ojačaju kapacitete zdravstvenih službi.

SZO definiše vanrednu situaciju po javno zdravlje od međunarodnog značaja kao vanredni događaj za koji je utvrđeno da predstavlja rizik za javno zdravlje drugih država usled međunarodnog širenja bolesti i da potencijalno zahteva koordinisan međunarodni odgovor.

Direktor SZO Tedros Gebrejesus kazao je ranije da je jasno da postoji neobična situacija, jer se virus sada ponaša drugačije i da se majmunske boginje pojavljuju u sve većem broju država, zbog čega je potreban koordinisan odgovor.

Stručni komitet daje preporuku, ali konačnu odluku o proglašenju vanredne situacije po javno zdravlje od međunarodnog značaja, donosi Gebrejesus, navodi Rojters.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor