Search
Close this search box.

Švedska tvrdi da je dobila sigurnosne garancije od SAD ukoliko aplicira za NATO

Švedske vlasti tvrde da su dobile garanciju Sjedinjenih Američkih Država da će imati njihovu podršku tokom perioda potencijalnog apliciranja za članstvo u NATO, kada sve države članice saveza obrađuju pristiglu dokumentaciju.

Podsjetimo, Finska i Švedska nisu se pridružile NATO savezu ni tokom Hladnog rata, ali ruska aneksija Krima 2014. godine i invazija na Ukrajinu dovele su ove zemlje u situaciju kada moraju ponovno razmisliti o svojim sigurnosnim politikama, pri čemu članstvo u savezu djeluje kao najizglednija mogućnost.

“Naravno, neću ulaziti u detalje ali oni imaju američke sigurnosne garancije”, kazao je američki državni sekretar Entoni Blinken, ministarki vanjskih poslova Švedske An Linde na sastanku koji je juče održan u Vašingtonu.

Ministarka Linde je tom prilikom kazala kako se ne radi o konkretnim sigurnosnim garancijama jer to samo mogu dobiti države članice NATO-a.

Američki Stejt Department objavio je kako NATO želi primiti nove države u članstvo, ali nisu naveli da SAD daju potencijalnim članicama sigurnosne garancije.

izvor: portalAnalitika

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor