Search
Close this search box.

Suprostavljamo se namjeri sadašnje vlasti da u upravnim odborima javnih preduzeća postavlja stranačke kadrove

Decenijska kadrovska iskustva sa radom javnih preduzeća u Crnoj Gori mahom su poražavajuća. Kadrovska politika u upravljačkim strukturama javnih preduzeća uvijek je bila slika partitokratske politike i nezajažljivih stranačkih interesa. To je uglavnom proizvodilo nekompetentne kadrove, predstavljalo utočište za sinekure i vodilo prema neodgovornom vođenju državnih firmi. To su radile sve crnogorske vlasti i zato je krajnje vrijeme da se prekine lanac naopakih stranačkih politika, kazali su predsjednik Savjeta Glavnog grada GI “21.maj” Aleksandar Saša Zeković i programski koordinator GI “21.maj” Rade Bojović. 

U tom smislu, ističu, GI “21. maj” se oštro suprostavlja i namjeri sadašnjih crnogorskih vlasti da se u upravnim odborima javnih preduzeća postavljaju visoki stranački kadrovi kao i lica koja obavljaju druge poslove ili vrše bilo koje javne dužnosti.

“To bi bio nastavak pogubne prakse pa bi zato i Vlada, kao i njeni konstituenti i manjinski podržavaoci, morala da prekine sa kadrovskom politikom koja je suprotna javnom interesu i odgovornom odnosu prema državnoj imovini”, navodi se u saopštenju.

Umjesto partijskih uhljeba i devijantnih stranačkih praksi GI “21. maj” podržava samo onu politiku kojom se promoviše i zastupa dugoročna perspektiva državnih preduzeća a što se temelji na profesionalnoj kadrovskoj politici, pažljivom dugoročnom planiranju, investiranju i razvoju.

“To primarno podrazumijeva departizaciju upravnih odbora i izbor kvalifikovanih kadrova koji će se u punom kapacitetu posvetiti radu državnih firmi a ne da statiraju motivisani apanažama i neodgovornošću, dok istovremeno obavljaju druge poslove ili vrše javne funkcije. Ovo bi značilo i da oni koji su imenovani kao kvalifikovani članovi upravljačkih organa u javnim preduzećima prethodno napuste stranačke organe i javne funkcije koje vrše”, zaključuju u saopštenju.

izvor: CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor