Search
Close this search box.

Sud u Moskvi zaplijenio imovinu Gugla

Sud u Moskvi zaplijenio je imovinu i zamrznuo bankovne račune ruske podružnice Gugla, kao garanciju protiv moguće sudske odluke u vezi sa tužbom koju je protiv američkog tehnološkog giganta podnijela podružnica holdinga Gazprom-Media.

Foto: Guliver image Foto: Guliver image

Arbitražni sud u Moskvi izvijestio je 26. aprila da je šest dana ranije donio odluku o preuzimanju Gugleove imovine, čija je vrijednost oko 6,6 miliona dolara.

Podružnica kompanije Gazprom-Media, GPM Entertainment TV, tuži Gugl zbog odbijanja da joj omogući pristup njenom kanalu na YouTubeu. Traži i finansijsku nadoknadu za štetu i želi ponovni pristup YouTube kanalu.

U tužbi se takođe navode imena Google Ireland Ltd, Google LLC i Google Commerce Ltd.

Početkom marta, nekoliko dana nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara, Google je blokirao YouTube kanale nekoliko ruskih državnih medija u Evropi i isključio program monetizacije za ruske blogere, uključujući pakete YouTube Premium i YouTube Music.

Dogovoreni su posljednji detalji Zakona o digitalnim uslugama (DSA) koji će izmjeniti onlajn pravila u 27 zemalja članica Evropske unije.

Googleov predsjednik za globalne poslove Kent Voker rekao je u objavi na blogu u vrijeme kada su kanali blokirani, da “u ovoj izvanrednoj krizi poduzimaju vanredne mjere kako bi zaustavili širenje dezinformacija i poremetili kampanje dezinformacija na internetu”.

YouTube kanali GPM Entertainment TV-a, TNT i NTV, takođe su u to vrijeme bili blokirani.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor