Stanovnici bjelopoljskih naselja Rasovo i Nedakusi tvrde: Dotrajala drvena ćuprija velika opasnost

Ovaj viseći most nekada je bio veoma frekventan jer je bio jedini na ovom području bjelopoljske opštine, a sada predstavlja opasnost i za one koji žive u njegovoj blizini, ističe građanski aktivista Uglješa PrebiračevićKaže se da mostovi povezuju ljude, a u poslednjih dvije decenije Bijelo Polje postalo je poznato po izgrađenim ćuprijama na Limu, bilo drumskim, bilo onima namijenjenim za pješake. Nekoliko mostova koji datiraju iz ranijeg perioda, tačnije od prije pet i više decenija, koji su bili namijenjeni samo za pješake, predstavljaju, kako mnogi kažu, prave muzejske eksponate, ali i opasnost za one koji se, istina rijetko, usude da njima prolaze. Radi se o dva takozvana viseća mosta. Jedan se gotovo i ne upotrebljava, jer se nalazi tik uz novoizgrađeni veliki drumski most, koji povezuje naselja Konatari i Gubavač. Drugi, koji je spajao Nedakuse i Rasovo, poodavno nije za upotrebu, iako se s vremena na vrijeme neko osmjeli da pređe njegovim dotrajalim drvenim gredama iako i kraj i početak mosta predstavljaju veliku opasnost. Stanovnici Rasova i Nedakusa saglasni su da most treba ukloniti, a to predlaže i građanski aktivista Uglješa Prebiračević. On ističe da je ovaj most nekada bio veoma frekventan jer je bio jedini na ovom području bjelopoljske opštine, a sada predstavlja opasnost i za one koji žive u njegovoj blizini.Viseći most, koji vodi od naselja Nedakuse prema Rasovu, izgrađen je još 1970. godine i dugo je bio jedini na ovom potezu. Od mosta na Limu, koji iz grada vodi prema Nikoljcu, do Strojtaničkog visećeg mosta, nije se imao kuda preći Lim, izuzev u Rasovu. Kažu da je prema naselju Loznice postojala čuvena lađa ali nje poodavno više nema – priča Prebiračević i dodaje da je most prestao da funkcioniše u punoj mjeri kada je urađen drumski most u Strojtanici i pješački most od naselja Pruška do naselja Loznice.

– Od tada je ovaj viseći most prepušten zubu vremena. Propale su dotrajale daske na njemu, čelične sajle oslabile i sve je poprimilo ružnu sliku. Kako su prolazile godine sve je bilo manje onih koji su se usuđivali da njime pređu preko Lima. Smatram da sve treba uraditi da se ovaj most ukloni. Ne samo iz estetskih već i sigurnosnih razloga. Može se neko osmjeliti da krene preko njega, a opasnost je velika. Mještani kažu da je bilo i dosad neprijatnih situacija, kad su neki tokom noći, ne znajući šta ih čeka, pokušavali da pređu sa jedne obale na drugu. Most treba ukloniti, ili zatvoriti prolaze na ulazu sa jedne i druge strane – ističe Prebiračević.

Ružić: Sve će biti urađeno u dogovoru sa mjesnim zajednicama

Sekretar Sekretarija za stamebeno-komunalne poslove i saobraćaj Duško Ružić kaže da će lokalna uprava izaći u susret zahtjevima mještana i, ako bude postojala inicijativa da stari viseći most na Limu bude uklonjen, to će i uraditi.

– Pokušaćemo u saradnji sa mjesnim zajednicama, na čijem području se nalaze mostovi koji nijesu za upotrebu, da sagledamo sve mogućnosti i ako preovlada mišljenje da oni budu uklonjeni, to ćemo i uraditi – kaže Ružić.

Stanovnici naselja Nedakuse i Rasovo ističu da je ostalo zabilježeno da je jedna starija Romkinja želeći da što prije dođe do grada krenula da pređe Lim preko ovog mosta. Izgubila je ravnotežu i pala u hladne talase rijeke. Mještani itiču, da nije bilo prisebnosti ribolovaca i njenih komšija, ne bi joj bilo spasa. Izbjegnuta je tragedija ali je i to opomena da se stvari moraju promijeniti i da ovaj most, koji nije za upotrebu, treba što prije ukloniti.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor