Šta može da se dogodi u organizmu ako se spava manje od pet sati

Bioritam ljudi današnjice u velikoj mjeri je poremećen. Sve više njih pati od nesanice ili odlazi u krevet jako kasno, što nesumnjivo utiče na zdravlje. Najnovija studija je pokazala da spavanje pet ili manje sati može da ugrozi zdravlje organizma za 15 procenata.
Veza između kvalitetnog sna i imuniteta je od suštinskog značaja.

Kada smo budni, naš mozak, ali i ostatak organizma koriste hemijske sastave, poznate kao neurotransmiteri za međusobnu „komunikaciju“, odnosno slanje informacija od nervnog do imunološkog sistema i ostatka tijela. Spavanje pomaže da se održe na optimalnom nivou zalihe ovih vrsta neurotransmitera.

Kada osoba ne spava dovoljno ili ima loš kvalitet sna, tijelo će biti u stanju da proizvede manje molekula neurotransmitera. To dalje ima za posledicu da mnoge tjelesne funkcije, uključujući i imunološki sistem, neće raditi optimalno.

Loš san utiče na pad imuniteta

Osim toga, dok spavamo, naš organizam proizvodi više bijelih krvnih zrnaca i citokina, koji djeluju kao glasnici imunog sistema i pomažu u borbi protiv infekcija i ostalih bolesti. Samim tim, loš san može da prouzrokuje njihovu smanjenu proizvodnju, što dalje ima implikacija na opadanje imuniteta, navodi „Real Simple“.

„Nedostatak sna čini osobu podložnijom običnoj prehladi“, smatra Viktorija Glas, doktor medicine i medicinski istraživač.

Kvalitetan san može pomoći tijelu da se brže oporavi, prenio je „Magazin Novosti“.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor