Search
Close this search box.

Specijalno tužilaštvo izviđa i Katnića i Abazovića

Iz SDT-a navode da oni i Specijalno policijsko odjeljenje prikupljaju podatke, obavještenja i dokaze radi provjere navoda svjedoka i sadržine dostavljenih podnesaka

Specijalno tužilaštvo sprovodi aktivnosti kako bi provjerilo tvrdnje aktuelnog premijera Dritana Abazovića da posjeduje dokaze o švercu cigareta u Crnoj Gori. Tim povodom, početkom septembra ove godine, na osnovu saznanja koje im je on predočio i pisanih informacija koje im je dostavio, SDT je formirao predmet, a izviđaj je još uvijek u toku, potvrdio je za “Dan” portparol SDT-a i tužilac Vukas Radonjić.

U međuvremenu, zbog optužbi Abazovića, koji ga je doveo u vezu sa švercom cigareta i uvreda na njegov račun, bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić podnio je krivičnu prijavu protiv premijera Abazovića što je bio razlog da SDT formira još jedan predmet i postupi po Katnićevoj krivičnoj prijavi.

Predsjednik Vlade Crne Gore je, u septembru ove godine, saslušan kao svjedok, u jednom od krivičnih predmeta formiranom zbog osnova sumnje da su cigarete u Luci Bar krijumčarene na organizovan način, kada je dostavio i određene pisane informacije za svoje tvrdnje, piše u odgovoru “Danu” iz SDT-a.

Navode da radi provjere navoda svjedoka i sadržine dostavljenih podnesaka to tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje prikupljaju podatke, obavještenja i dokaze.

I po krivičnoj prijavi bivšeg glavnog specijalnog tužioca protiv predsjednika Vlade Crne Gore fomiran je krivični predmet u ovom tužilaštvu i dodijeljen u rad, u skladu sa pravilnikom o unutrašnjem poslovanju Državnog tužilaštva i godišnjim rasporedom poslova za ovu godinu – kazali su nam iz SDT-a.

Podsjetimo, Abazović je nakon posjete SDT-u, u septembru, saopštio novinarima da je pred tužiocem govorio o konkretnim imenima firmi i ljudi koji stoje iza šverca cigareta. Premijer je tada kazao da je predao tužiocima dokumentaciju na osnovu operativnih podataka o švercu cigareta i da je iznio “shemu šverca”, povezanih lica i kompanija.

 Govorio sam svoja saznanja u poslednje dvije-tri godine. Ja sam objašnjavao šemu o švercu cigareta od momenta kad sam stupio u Vladu i uputio ih gdje mogu da pronađu dokumentaciju, obavijestio ih o razgovorima koje sam imao, naveo nekoliko konkretnih primjera koji upućuju na to… Dao sam primjer koji ima i veze sa prethodnim Specijalnim državnim tužilaštvom – kazao je Abazović tada.

Bivši GST Milivoje Katnić, 23. decembra, podnio je krivičnu prijavu protiv Abazovića, jer je, kako se navodi, “u času izglasavanja nepovjerenja Vladi, čiji je predsjednik postupao umišljajno i na sjednici parlamenta iznosio neistine i laži” i na taj način ugrozio njegovu sigurnost i prekršio član 28. Ustava Crne Gore, kojim se jamči dostojanstvo i sigurnost čovjeka. Abazović je to, tvrdi Katnić u prijavi, učinio u više navrata.

Katnić je napisao da je Abazović tokom obraćanja poslanicima u Skupštini Crne Gore 19. avgusta, ali i u kasnijim javnim nastupima “protivpravno iskoristio službeni položaj” iznoseći neistinite i teške optužbe da je Katnić, tada glavni specijalni tužilac, u vezi sa kompanijom Bemaks, koja je, kako je tvrdio Abazović, “vlasnik cigareta koje su zaplijenjene u Luci Bar”. Tokom skupštinske rasprave o povjerenju manjinskoj vladi Dritan Abazović je, kako tvrdi podnosilac prijave, direktno optužio Milivoja Katnića da je dio organizovane grupe koja se bavi švercom cigareta.

Optužuje premijera za ugrožavanje sigurnosti

Svojim neistinitim tvrdnjama, ističe se u obrazloženju Katnićeve krivične prijave, Abazović je “jasno stavio do znanja pripadnicima kriminalnih organizacija da imaju otvoren prostor za djelovanje ka ugrožavanju sigurnosti” bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

 Očigledno da je Dritan Abazović s umišljajem iznio predmetne neistine kako bi Milivoju Katniću nanio štetu i istovremeno ugrozio njegova prava koja su Ustavom zagarantovana – navodi se u krivičnoj prijavi.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor