Search
Close this search box.

SOLISTIČKI KONCERT TALENTOVANE BJELOPOLJKE

Solistički koncert violinistkinje Emine Višnjić, maturantkinje Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” biće održan u velikoj sali Centra za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo”, u Bijelom Polju u 19 sati.
U okviru svog debitantskog solističkog nastupa na velikoj sceni Centra za kulturu, violinistkinja će izvesti djela Ludviga van Betovena (Sonata za violinu i klavir br. 4 u a-molu, op. 23), Roberta Šumana (Sonata za violinu i klavir br. 1 u a-molu, op. 105) i Petra Iljiča Čajkovskog (Meditacija – Sjećanje na drago mjesto op. 42).
Emina Višnjić rođena je 2004. godine u gradu Bodo, Norveška. Sa šest godina upisala se u nižu muzičku školu u Bijelom Polju, a sa sedam je počela da svira violinu u klasi Ande Buši. Na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore koje je održano u Kolašinu 2012. godine, osvojila je Srebrnu liru. U toku svog školovanja u Bijelom Polju, učestvovala je na brojnim takmičenjima u Crnoj Gori i regionu (“Harmonika Fest” Tivat, “Guitar Fest” Bijelo Polje, Srbija – “Fantast” Bečej, “Zlatne Stepenice” Valjevo, Hrvatska – “Daleki Akordi” Split), osvojivši preko 20 nagrada kako u solo kategorijama, tako i u kamernim sastavima.
Sa 14 godina, održala je svoj prvi solistički koncert u Centru za Kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo” u Bijelom Polju. Bila je đak generacije i u Osnovnoj školi “Marko Miljanov” i u ŠOMO u Bijelom Polju.
Umjetničku školu za muziku i balet “Vasa Pavić” upisala je 2019. godine, u klasi profesora Marka Simovića i trenutno je na mature. Tokom školovanja učestvovala je u raznim projektima poput “Muzički Krug” (2019) i “Vivum” (2021-2022). Dvije godine za redom pohađa Ljetnji kamp za kamernu muziku na Ivanovim koritima, svirajući u raznim kamernim ansamblima i usavršavajući se kod mnogih profesora među kojima su: Sreten Krstić, Marko Simović, Nataša Popović, Petar Obradović, Ana Zvicer. Takođe je učestvovala na “Festivalu gudača” u Perastu, usavršavajući violinističku tehniku kod profesora Maje Jokanović i Vujadina Krivokapića.
Na prvom državnom takmičenju iz oblasti muzičke umjetnosti održanom u Nikšiću 2022. godine, osvojila je drugu nagradu, kao i na festivalu “Zlatne stepenice” u Valjevu. Prošle godine imala je priliku da predstavlja svoju školu i državu na radionici orkestra u italijanskom gradu Forli u okviru projekta pod nazivom “La Musica – un ponte tra i popoli” (Muzika-most među ljudima), svirajući na završnim koncertima u Italiji, Sloveniji i Srbiji, gdje je sarađivala sa dirigentima Žiga Cerar (Slovenija), Akile Sući i Stefano Bertoci (Italija), Bard Jakova (Albanija).
Svirala je u Crnogorskom orkestru mladih, u okviru festivala Wild Beauty Art na Žabljaku, pod dirigentskim vođstvom Kristijana Spatarua iz Moldavije. Dugogodišnja je stipendistkinja Ministarstva prosvjete i dobitnica nagrade iz “Fonda za talente” 2018. i 2019. godine.
Dobro došli!
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor