Smolović: Sudije se kratko zadržavale, za godinu 3.965 predmeta

Predsjednik Višeg suda u Bijelom Polju Milan Smolović kazao je da je zadovoljan rezultatima postignutim u prethodnoj godini, imajući u vidu uslove u kojima rade. Kako je istakao u razgovoru za „Dan“, i statistički podaci potvrđuju da su rezultati zadovoljavajući.

Kad kažem da su uslovi u kojima smo radili možda uticali da sve ne bude na još višem nivou, to se odnosi na nedostatak sudija, ali i na zamjene pojedinih sudija koje su izvršene tokom godine, a oni koji su dolazili iz drugih gradova kratko su se zadržali kod nas. Kad se sve sabere i oduzme, stoji činjenica da je moglo da bude bolje i ja očekujem da ove godine rezultati budu još bolji. Što se tiče kvantiteta, zadovoljni smo, jer je skoro svaki sudija ispunio orijentacionu normu, dok je kvalitet nešto slabiji u odnosu na godinu ranije – ističe Smolović.

Riješeno je 81,28 predmeta, a u odnosu na ukupan priliv 95,05 odsto – kazao je predsjednik bjelopoljskog Višeg suda.

Objašnjava da po sistematizaciji radnih mjesta u Višem sudu treba da bude 16 sudija i predsjednik.

Tokom prošle godine primljeno je četvoro sudija, ali se jedan od njih odmah vratio u Podgoricu, tako da smo radili s manjim brojem sudija. Sada je primljeno dvoje sudija, jedan ide u penziju, pa ćemo ih imati petnaest – rekao je Smolović.

Prema Smolovićevim riječima, evidentan je i problem nedostatka sudija u osnovnim sudovima na sjeveru države.

Trenutno u Osnovnom sudu u Pljevljima radi jedan sudija, u Plavu dvoje, u Rožajama i Kolašinu takođe po dvoje… U Beranama nedostaje troje sudija, a u Bijelom Polju četvoro… Sve to utiče na rad Višeg suda, jer u velikom broju predmeta odlučujemo po žalbama – istakao je Smolović.

On je ukazao i da su uslovi za rad u zgradi Višeg suda prilično loši, jer je objekat neuslovan. Takođe je istakao i da niko od sudija u Višem sudu nije uspio da riješi stambeno pitanje, a da je najavljena izgradnja zgrada za radnike u pravosuđu ostala samo na obećanjima.

Predmeti su rješavani, objašnjava on, po redosledu prispijeća, s manjim odstupanjima.

U krivičnom dijelu iz 2018. godine ostala su dva predmeta, jedan iz 2019. godine, a iz 2020. godine dva. Šest predmeta je ostalo iz 2021. godine i 37 iz prošle godine. Trenutno imamo 48 neriješenih predmeta – kaže Smolović i dodaje da su prošle godine imali znatno veći priliv predmeta, najveći u KV predmetima, odnosno 193 predmeta više u odnosu na prethodnu godinu.

Prema njegovim riječima, sudija u Višem sudu prosječno je imao 310,5 predmeta, riješeno je 251,47 po sudiji, a norma je ostvarena sa 115,86 odsto.

– Problem je i u tome što moramo da postupamo kao vanpretresno vijeće, jer ih u osnovnim sudovima na sjeveru uglavnom nema. Tako da rješavamo i po žalbama iz osnovnih sudova iz Pljevalja, Rožaja, Plava, sa Žabljaka i iz Kolašina. U građanskoj materiji imamo 260 predmeta više, odnosno 532 predmeta više u odnosu na 2021. godinu. Imali smo u radu 2.676 predmeta. U krivici smo imali 65 predmeta više u odnosu na godinu ranije, odnosno ukupno 104 predmeta. Riješili smo 56 predmeta. To su krivična djela ubistva, pokušaji ubistva, droga…, kazao je Smolović.

 Izvor:Dan
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor