Smjenjuju direktore željeznice

Vlada je donijela odluke o sazivanju vanrednih skupština akcionara Montekarga, Željezničke infrastrukture, Održavanja voznih sredstava i Željezničkog prevoza, na kojim će biti smijenjeni sadašnji i imenovani novi članovi odbora direktora. Razrješenje ukupno 16 članova borda četiri državna preduzeća Vlada traži zbog, kako su naveli, lošeg upravljanja društvima i negativnih finansijskih rezultata u dužem vremenskom periodu.

Na čelu ovih kompanija sadasu Safet Kalač (ŽICG), Eldin Mučević (ŽPCG), Momčilo Mićunović (OŽVS) i Slavenko Jovanović (Montekargo).

Na jučerašnjoj sjednici, koja je održana na Cetinju, usvojena je i informacija o članstvu u revizorskim odborima u javnim preduzećima i privrednim društvima u većinskom vlasništvu države.

– Analizom prikupljenih podataka konstatovano je da trošak za naknade za članove revizorskih odbora iz sektora saobraćaja, energetike i rudarstva na mjesečnom nivou iznosi nešto preko 12.000 eura, uz nedoslednost i primjenu različite politike u naknadama. Takođe, konstatovano je da nije normirana mogućnost razrješenja ovih odbora ili članova odbora, što stvara određenu pravnu nesigurnost i moguću opstrukciju prilikom razrješenja članova odbora, kao i da njihov odabir nije baziran na stručnosti i znanju. U tom kontekstu, zadužena su javna preduzeća i privredna društva u većinskom vlasništvu države da, u roku od mjesec dana, razriješe članove revizorskih odbora i imenuju revizorske odbore u novom sastavu, uz prethodnu saglasnost Ministarstva finansija, uz obavezu da jedan od članova revizorskog odbora bude predstavnik vlasnika, odnosno države, koga predloži resorno ministarstvo, uz obavezno znanje iz oblasti računovodstva i revizije. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je zaduženo da preispita politiku ovih naknada, kao i da razmotri izmjene Zakona o reviziji u dijelu odredbi koje se odnose na revizorski odbor, imenovanja i razrješenja članova revizorskog odbora – piše u saopštenju.

Vlada je usvojila i četvrti paket mjera, koji je težak preko 163 miliona eura, kojim su planirani nastavak subvencionisanja zarada za najugroženije djelatnosti, čiji je spektar proširen, zatim podrška ranjivim kategorijama stanovništva, podrška održavanju nivoa zaposlenosti i novom zapošljavanju, pospješivanje likvidnosti privrednih subjekata, stvaranje uslova za povećanje broja turista i stabilnost tržišta poljoprivrednih proizvoda.

– Cilj novih mjera podrške jeste intenzivnija podrška privredi, kako bi se sačuvala njena baza, kao preduslov za dalje mjere oporavka i rasta ekonomske aktivnosti. Mjere su koncipirane tako da prate postavljene ciljeve, a efekti njihove realizacije, u skladu sa kvalitetno definisanim uslovima i načinom implementacije, uz optimističan scenario po pitanju pandemije, trebalo bi da doprinesu jedinstvenom i glavnom cilju djelovanja Vlade u uslovima pandemije – očuvanju okvira za ponovni rast ekonomske aktivnosti i jačanje otpornosti društva i privrede – konstatovano je na sjednici.

Za punomoćnika – predstavnika državnog kapitala na vanrednoj skupštini akcionara Elektroprivrede, zakazanoj za 25. februar, određen je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Za v.d. direktora Uprave za ugljovodonike određen je Marko Adžić, do imenovanja direktora ove uprave u skladu sa zakonom, a najduže do šest mjeseci. On je na toj poziciji naslijedio Vladana Dubljevića, koji je ponudio ostavku.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor