Slikali na hiljadu šeststo metara visine

Posebno zadovoljstvo je slikanje na Bjelasici. Gdje god se okreneš –motiva za slikanje u izobilju. Spektakularne boje cvijeća, neba, stijena, jezera – rekao je Pavićević

Intenzivno ljeto kulture u „maloj varoši“ stiglo je i do planine Bjelasice. Tokom ljeta, mnogi i razni turistički putevi vode ka ovoj planini, pa se na stazi ka ovoj planinskoj ljepotici našla i umjetnost. U organizaciji Udruženja likovnih umjetnika Kolašina i inicijativom Dragoslava Jeknića, predsjednika Udruženja, održala se likovna kolonija „Okom umjetnika“ i završila izložbom nastalih radova.

Inicijativa je, kako je rekao Jeknić, u samom početku naišla na podršku Skijališta Crne Gore i Ski-centra Kolašin 1600 i to ih je dodatno motivisalo da se ovoga ljeta „slika na Bjelasici“.

– Likovne kolonije uvijek donose posebne motivacije i inspiracije. Inspirisani su umjetnici koji rade u ljetnjem ambijentu planine, ali i turisti koji prolaze, posmtraju, daju savjete i sugestije. Cilj kolonije je bio da „oko umjetnika“ zabilježi i prirodu i ljude i neke svoje unutrašnje doživljaje svega toga. Uz sve to smo davali dodatni doprinos afirmaciji likovne umjetnosti, nastojeći da umjetnički resursi prate one turističke – istakao je Jeknić.

Na likovnoj koloniji „Okom umjetnika“ su učestvovali slikari iz Kolašina, ali i iz drugih gradova: Bato Mašković, Željko Dapčević, Angelina Janjušević, Maja Dujović, Petar Grdinić, Milun Lutovac, Milena Krivokapić, Sara Bulatović, Desa Marković,Vojo Bulatović i Miško Pavićević. Slikari su bili prijatno iznenađeni pozivom koji je stigao od Udruženja likovnih umjetnika Kolašina, kao i samom organizacijom likovne kolonije, od tehničkih uslova pa do inspirativnog ambijenta kakvi su Kolašin i Bjelasica ljeti.

– Velika je privilegija bila družiti se sa divnim kolegama, upoznati nove ljude, razgovarati sa zainteresovanom publikom. Posebno zadovoljstvo je bilo slikati na planinskoj ljepotici Bjelasici. Gdje god se okreneš – motiva za slikanje u izobilju. Spektakularne boje cvijeća, neba, stijena, jezera. Prvi put smo slikali na 1.600 metara visine. Dugujemo zahvalnost Udruženju likovnih umjetnika Kolašina i predsjedniku Dragoslavu Jekniću za ovogodišnju koloniju i vjerujemo da će ona postati tradicionalna – sumirao je svoje utiske slikar Miško Pavićević.

izvor: pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor