Škrelja da hitno pokrene izbor novog predsjednika DIK-a

Centar za građansko obrazovanje (CGO) poziva Luiđa Škrelju, predsjednika Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore da neodložno, sazove sjednicu Odbora radi raspisivanja konkursa za predsjednika Državne izborne komisije (DIK).

Foto: rtcg.me Foto: rtcg.me

Iz te NVO podsjećaju da je Đorđije Vukčević, predsjednik DIK-a, po sopstvenom kazivanju, Skupštinu još u oktobru 2019. godine obavijestio o činjenici da 17. januara 2020. puni 67 godina. Osim toga, ova činjenica je, kako dodaju, bila poznata poslanicima i prilikom predlaganja Vukčevića za predsjednika DIK-a u Administrativnom odboru.

„Kako puna tri mjeseca Administrativni odbor nije uradio ništa u vezi sa ovim pitanjem, krajnje je vrijeme da se konačno raspiše konkurs jer danas aktuelnom predsjedniku DIK-a po sili zakona mandat mora prestati“, navodis e u saopštenju CGO.

Procedura izbora predsjednika DIK-a, kako dodaju, iziskuje određeni protok vremena (trajanje konkursa, prijedlog i imenovanje).

„Na osnovu toga možemo konstatovati da je Administrativni odbor već u docnji sa raspisivanjem konkursa, što vodi situaciji da institucija koja je nadležna za sprovođenje izbora u izbornoj godini određeni vremenski period nema predsjednika“, ističu iz CGO.

Zabrinjavaju ih, kako navode, javna objašnjenja Vukčevića da na funkciji predsjednika može ostati do daljnjeg.

„Ovo tim prije što smo relativno skoro imali istovjetnu situaciju sa Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda, kojeg takođe bira Skupština, a u kojem slučaju odlazeći zaštitnik, Šućko Baković, nije na funkciji čekao izbor novog nego je shodno zakonu otišao kad je stekao uslov za starosnu penziju“, navodi se u saopštenju.

Dodatnoj konfuziji u kojoj se javnost našla, kako dodaju, doprinose upravo najodgovorniji akteri sprovođenja izbornog procesa, što, kako navode, potvrđuje i dijametralno suprotan stav predsjednika Administrativnog odbora Luiđa Škrelje.

„On je najavio raspisivanje konkursa, ali i predvidio trajanje postupka izbora novog predsjednika DIK-a što je nemoguće. Po svemu sudeći, proizvod neodgovornog ponašanja nadležnih subjekata biće v.d. stanje u DIK-u nekoliko mjeseci prije izbora“, navode iz CGO.

CGO poziva i poslaničke klubove i poslanike da reaguju i da u okviru svojih nadležnosti zaštite zakonitost i legimitet procesa a što uključuje hitno raspisivanje konkursa od strane Administrativnog odbora kako bi se, kako su kazali, umanjile štetne posljedice koje ova situacija može izazvati u izbornoj godini.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor