Janković: I sekunda značajna za spas nečijeg života

Goran Janković (Foto: Dan)

Požar u podnožju brda Ljubović, u kojem je u utorak izgorjela kuća petočlane porodice, a čije su gašenje otežala nepropisno parkirana vozila, ponovo je ukazao na problem u obavljanju intervencija Službe zaštite, pišu Dnevne novine.

<<<Požar na objektu kod Ljubovića, gašenje otežavali nepropisno parkirani automobili<<<

Kod te intervencije izgubljeno je dragocjeno vrijeme, na šta su ukazali i iz podgoričke Službe zaštite i spašavanja, ponovo apelujući na sve vozače da vode računa gdje ostavljaju vozila.

“Do požara u podnožju brda Ljubović došlo je oko 14 sati, ali su naše ekipe izgubile nekoliko minuta zbog nepropisno parkiranih vozila, a dobro znamo koliko u ovom poslu svaka sekunda znači. Zbog toga smo i apelovali na građane da imaju razumijevanja i obrate pažnju gdje se parkiraju”, kazao je Dnevnim novinama komandir podgoričke Službe zaštite Goran Janković.

On navodi da im je obavljanje posla otežano i u jutarnjem i popodnevnom saobraćajnom špicu, te da imaju problem i sa saobraćajem u pokretu i u mirovanju.

“U centru grada imamo problem tokom cijelog dana, ali je najgore u saobraćajnom špicu, odnosno u ranim jutarnjim satima i kasnije od 14 do 16 sati. Slična situacija je i u ostalim djelovima grada, jer imamo probleme i na Starom aerodromu, Zagoriču… odnosno u svim mjestima gdje vozači vozila ostavljaju sa obje strane kolovoza”, naveo je Janković.

Ističe da mnogi vozači nisu svjesni koliko otežavaju vatrogasnim ekipama dolazak na mjesto požara.

“Nesavjesni vozači često otežavaju prolazak našim vozilima i u tzv. pokretnom saobraćaju. Većina nema taj osjećaj da kada vidi vozilo Službe zaštite ili čuje rotaciju, da se istog trenutka skloni u stranu i omogući brzi i nesmetani prolazak. Često imamo ove probleme, jer ljudi ne razumiju koliko nam znači i svaka sekunda. U svakom trenutku nečiji život može zavisiti od nesmetanog prolaska vatrogasnih i vozila drugih ekipa za hitne intervencije kroz prolaz koji je zakrčen nepropisno parkiranim vozilom”, istakao je Janković.

Takve situacije u Evropi se podrazumijevaju i oni koji parkiraju vozilo na požarnom putu ili ne pomjere vozilo kada čuju ili vide rotaciju snose i kaznu, što kod nas u praksi nije slučaj. Primjera radi, na njemačkom auto-putu kazna za ovaj prekršaj je 200 eura, jer vozilo mora da se potpuno skloni sa strane i prilagodi brzinu.

Janković je ponovo apelovao na sve vozače da obrate pažnju gdje parkiraju vozila, te da protivpožarni putevi moraju biti čisti, kao i da stambeni objekti moraju imati prilaze za vatrogasna vozila.

Izvor:CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor