Sjeverne manje opštine se nalaze u nikad goroj poziciji

Sjeverne manje opštine se nalaze u nikad goroj poziciji, kazala je Mišela Manojlović iz Zajednice opština Crne Gore. Ona je u emisiji „Mreža“ istakla da sve opštine imaju različite potrebe i probleme, te da Opština Herceg Novi, kao i sve ostale primorske opštine, dijeli iste probleme kao što je broj komunalnih policajaca u sezoni.

„Opštinama Ustav jemči autonomiju. Evropska povelja o lokalnoj samoupravi jemči autonomiju, a znamo da nema autonomije bez fiskalne autonomije i sredstava, bez ekonomske neovisnosti opština i sredstava koje su im neophodne da ostvaruje funkciju. Opštine pružaju direktne i neposredne usluge gražanima, za puteve, komunalne puteve i tako dalje“, kazala je Manojlović.

Poručuje da Povelja insistira na tome da se decentralizuju nadležnosti, da otprilike 80 odsto poslova treba da bude prenijeto u lokalnu nadležnost, jer se radi o vlasti koja je najbliža građanima.

Manojlović ističe da je jedan od glavnih problema nivo participativnosti opštine u dijelu kreiranju javnih politika.

„Uticaj opština je minoran, čak i na zakone koji neposredno uređuju pitanja koja se vezuju za opštine. Evo svjedoci smo posljedica takve politike, veliki broj opština je nelikvidan, ne može da isplati čak zarade po propisima koji su važili prije posljednjeg granskog ugovora, a kamoli one obaveze prema građanima koje je dužna, ugovorene, kreditne obaveze“, istakla je ona.

Manojlović je ukazala na to da se sjeverne opštine nalaze u nikad goroj poziciji.

„Čini mi se da su opštine u nikad goroj poziciji. Mislim na sjeverne manje opštine, tu su isključene primorske koje u principu koje mogu da se finansiraju, osim Ulcinja“, kazala je Manojlović.

Istakla je da u novoosnovanim opštinama Tuzi i Golubovci treba jačati kadrove i da će vrijeme pokazati njihovo djelovanje i da li su održive.

Opština Tuzi je, kako je istakla, u početku imala probleme sa finasiranjem i sa kadrovima ali te sve usluge postaju sve bolje.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor