Search
Close this search box.

Sjećate li se legendarne filmske serije Žandar iz Sen Tropea?

Žandar iz Sen Tropea (Le Gendarme de Saint-Tropez) je francuska filmska komedija iz 1964. godine, reditelja Žana Žiroa sa Lujom de Finesom u glavnoj ulozi.

To je prvi film iz serijala od šest filmova u kojem De Fines glumi žandarma Ludovika Krišea.

“Žandarm iz Sen Tropea” je vjerovatno najpopularnija francuska komedija svih vremena, a glavnog glumca Luja de Finesa lansirala je u zvijezde.

Ovaj francuski film u svojoj domovini ima legendarni status zbog čega je snimljeno čak pet nastavaka: “Žandar u Njujorku” iz 1965. godine, “Žandar se ženi” iz 1968. godine, “Žandar ide u penziju” iz 1970. godine, “Žandar i vanzemaljci” iz 1979. godine i “Žandar i žandarke” snimljen tri godine kasnije (posljednji film i Žana Žiroa i Luja de Finesa).

Radnja se mahom odigrava u mondenskom ljetovalištu Sen Tropeu, a sve počinje Krišoovom prekomandom iz nekog neimenovanog sela. Tako on dolazi pod zapovjedništvo Žeroma Žerbera (Mišel Galabri), a podređeni su mu Fugas (kojeg tumači legendarni Žan Lefevr), Merlo (Kristijan Maren), Trikar (Gi Groso) i Berliko (Mišel Modo). Njegovu ćerku Nikol tumači zanosna Ženevjev Grad.

Nizak, ćelav, oštrog oka, pun tikova i mrzovoljan, Luj de Fin predstavlja simbol prosječnog Francuza.

Luj de Fin je rođen 31. jula 1914. godine. Na početku karijere i još dugo poslije toga uvijek je glumio sporedne uloge. Tek poslije 40. godine postaje slavan uz tada velike zvijezde kao što su Žan Gaben i Burvil.

Luj se smatra jednim od velikana filmske komedije 20. vijeka. Bio je poznat po energičnom glumačkom stilu, izrazitoj mimici, pa je najčešće glumio neurotične i hiperaktivne likove. Luj je preminuo 27. januara 1983. godine.

Izvor: CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor