Search
Close this search box.

Sisojev: Na udaru čitava Ukrajina, a ne dvije oblasti

Dopisnik Komersanta objašnjava kako je Putin nekoliko sati prije napada na Ukrajinu jasno formulisao svoje ciljeve – „da kompletne oblasti Donjecka i Luganjska budu pod kontrolom Rusije, zatim da međunarodna zajednica i Kijev priznaju aneksiju Krima, da se Kijev odrekne članstva u NATO i četvrti zahtjev je bio da se Ukrajina demilitarizuje, odnosno da se ne naoružava“.

Foto: aktuelno.me
Foto: aktuelno.me

Plan akcije napada Rusije na Ukrajinu, dodaje on, jasno pokazuje faktičke ciljeve Vladimira Putina, odnosno rukovodstva Rusije u tom sukobu – kazao je Genadij Sisojev za medij ruski novinar, stručnjak za Balkan.

Sisojev je kazao da je jasno da se ne radi o borbi Rusije za dvije oblasti kako se to u početku činilo,  i to prema njegovim riječima, jasno pokazuje tok operacije. Gađa se jako puno objekata na sjeveru, dodao je on, na istoku i jugu Ukrajine, samo zapad je, ističe, izuzet od bombardovanja. Prostor operacije je maltene cijela teritorija Ukrajine – kazao je Sisojev.

On i kolege koje prate spoljnu politiku u ostalim ruskim medijima pokrenuli su peticiju kojom osuđuju operaciju Rusije u Ukrajini, a potpisalo je oko 100 novinara.

Sisojev je istakao da rat nije način rješavanja sukoba i da se isti ne opravdava, objašnjavajući da je teško donositi ocjene o reakcijama građana Rusije na napad na Ukrajinu, s obzirom na to kako izvještavaju ruske televizije.

Prema njegovim riječima, ono što se vidi na ruskim televizijama, kako je kazao, ”treba uzeti sa rezervom, jer se ne smije zaboraviti da su gotovo sve ruske televizije pod kontrolom vlasti” – naglasio je Sisojev.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor