Search
Close this search box.

Šehović: Razgovori i o manjinskoj vladi vode se na različitim nivoima

I razgovori o manjinskoj vladi, kao jednom od mogućih rješenja za izlazak iz političke krize, vode se na različitim nivoima, kazao je u razgovoru za “Dan” poslanik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović.

On smatra da je iza nas, u političkom smislu, godina institucionalnog, političkog i vrednosnog posrnuća, kakvo nije viđeno u našoj novijoj višestranačkoj istoriji.

Vjerujem da ne možete naći nijedan sličan uporedni primjer u demokratskom svijetu u kome premijeru vlade koja je izgubila podršku parlamenta, pa samim tim i legitimitet, ne pada na pamet da podnese ostavku, baš kao ni parlamentarnoj većini da pokrene pitanje povjerenja njegovom kabinetu. Zbog takve njihove igre mačke i miša, najviše su na gubitku građani, kao i društvo u cjelini, jer su oni platili danak svakodnevnoj svađi i prilično primitivnoj međusobnoj raspravi, koju je čak i nama iz opozicije bilo neprijatno da svakodnevno gledamo – rekao je Šehović.

Dodao je da je životni standard građana ozbiljno ugrožen, nezaposlenost na vrhuncu, a nelikvidnost privrede i posljedično tome broj blokiranih kompanija sve izraženiji.

Epidemiološku situaciju odavno ne kontrolišemo, proces evropskih integracija je blokiran, a međunarodna pozicija i ugled zemlje su ozbiljno dovedeni u pitanje. Institucije se urušavaju, a javni diskurs je sveden na najniže moguće grane budući da nerijetko primitivizam i govor mržnje uzimaju primat nad ozbiljnom raspravom u javnom prostoru, po kojoj smo i u mnogo izazovnijim i politički osjetljivijim vremenima vazda bili prepoznati. Najbolju dijagnozu stanja u kome se trenutno nalazimo dao je nedavno specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak, rekavši da je u Crnoj Gori nastupila potpuna blokada sistema i da je država praktično nestala u Briselu. Očigledno je da su svi svjesni da sa ovakvom vlašću “naprijed ne možemo, a nazad nemamo kud” – naveo je naš sagovornik.

Prema njegovom mišljenju, baš zato su nam potrebne hrabre odluke koje će retrogradne političke i društvene strukture, koje su ostale zaglavljene u 90-tim godinama, smjestiti na margine.

Istovremeno, treba otvoriti prostor za novu političku dinamiku koja bi resetovala postojeće neodrživo stanje, a na kraju i rezultirala novom, širom, programski srodnom parlamentarnom većinom i evropskom vladom. Prije ili nakon vanrednih izbora, svejedno je. Bitno je da se promjene što prije dese, jer odavno nemamo vremena za gubljenje, budući da moramo nadoknaditi ovu potpuno izgubljenu godinu – rekao je Šehović.

Ističe da se proevropska većina može obezbijediti kada se političari izdignu iznad uskopartijskih interesa.

Da prestanemo da se okupljamo oko mržnje prema bilo kojem pojedincu ili partiji u cjelini, već oko vrijednosti i programskih principa. Ali i da shvatimo da je apsolutni državni prioritet u ovom momentu politička stabilnost, koju danas nemamo, kao i postizanje najšireg mogućeg evropskog konsenzusa. A samim tim i dogovora o novoj vladi koja bi imala podršku od najmanje 49 poslanika, bez koje nema izlaska iz v.d. stanja i deblokade nekih od najvažnijih institucija u državi – zaključio je Šehović.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor