SD: Neophodno razvijanje specijalizovanog hraniteljstva, političke partije i država da daju veću podršku

Kalić navodi da mališani sa smetnjama u razvoju neopravdano dugo borave u ustanovama, a dugotrajni boravak u instituciji po svim istraživanjima zaista ostavlja dalekosežne posledice po fizički i mentalni razvoj ove djece.

Potpredsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Crne Gore Jasmina Kalić i predsjednik Opštinskog odbora SD Ismar Ćorović posjetili su Javnu ustanovu za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju -Tisa” u Bijelom Polju, kako bi razgovarali sa direktorom ustanove Ensadom Omerovićem i koordinatorom male grupne zajednice Aldinom Pilavcem.

Kako je saopšteno iz te partije, cilj posjete je iznalaženje dodatne političke volje i kompetencija za unapređenje podrške djeci koja imaju poteškoće u razvoju.

– Dosadašnja praksa zaštite djece i mladih bez roditeljskog staranja u Crnoj Gori umnogome se bazirala na smještaju djece i mladih u institucije, prvenstveno u ustanovi -Mladost” u Bijeloj. Godinama unazad ulagani su dodatni napori za razvijanje servisa podrške, ali prvenstveno na razvoj hraniteljstva. Dakle Crna Gora je ulagala u prethodnom periodu napor da se podigne kvalitet usluga, ali ono na čemu je potrebno dati jos veći doprinos je svakako razvijanje usluga specijalizovanog hraniteljstva – navodi se u saopštenju.

Specijalizovano hraniteljstvo kao usluga socijalne i dječije zaštite zadovoljava potrebe djeteta sa smetnjama u psihofizičkom razvoju, izraženim zdravstvenim teškoćama ili poremećajem ponašanja. Za ovu djecu stručnjaci su procijenili da je primjena hraniteljstva u njihovom najboljem interesu i u hraniteljsku porodicu se smještaju na kraći ili duži vremenski period.

– Mala grupna zajednica u javnoj ustanovi -Tisa- je prvi 24-satni servis ove vrste u Crnoj Gori, kapaciteta do osmoro djece sa smetnjama u razvoju, bez roditeljskog staranja ili djece čijim roditeljima je oduzeto roditeljsko pravo i kako ističe koordinator ove zajednice gospodin Pilavac, svi oni su sa teškim intelektualnim ili psihomotornim razvojem – piše u saopštenju.

Djeca u okviru ove zajednice uključena su u predškolško i školsko obrazovanje, kao i logopedski centar, ali ukoliko se ne nađe adekvatna hraniteljska porodica, koja bi bila spremna da brine o njima, smještaju se u ustanovu Komanski most u Podgorici.

– Ono što nedostaje je svakako adekvatnija zaštita i zadovoljavanje potreba djece sa smetnjama sa poteškoćama u razvoju, zbog čega nam je neophodno razvijanje specijalizovanog hraniteljstva – istakla je Kalić.

Ona dodaje da mališani sa smetnjama u razvoju neopravdano dugo borave u ustanovama, a dugotrajni boravak u instituciji po svim istraživanjima zaista ostavlja dalekosežne posledice po fizički i mentalni razvoj ove djece.

– Takođe smo svjesni da djeca sa poteškoćama u razvoju teško nalaze udomljenje u hraniteljskim porodicama prije svega zbog predrasuda, stereotipa i nedovoljne edukacije hranitelja, ali i cjelokupne javnosti – ocijenila je Kalić. –

Nadležne državne institucije ali i političke partije, moraju, svako sa svog aspekta, uložiti dodatne napore u razvoj sistema za ranu identifikaciju i intervenciju, jačanje usluga pomoći i podrške porodicama koje imaju članove sa poteškoćama u razvoju, ali isto tako i raditi intenzivno na uvođenju usluge specijalizovanog hraniteljstva, kako bi svako dijete imalo mogućnost da zadovolji svoju potrebu za sigurnim porodičnim okruženjem.

izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor