Šćekić: Kad se licu pravde privedu Đukanović, Lazović i Golubović ubistvo mog brata biće rasvjetljeno u potpunosti

Pipci mafije su raspoređeni u svim porama institucija sistema, policiji, tužilaštvu i sudstvu. Za opsežnu akciju čišćenja države od mafije nisu dovoljni hvalospjevi o hapšenju tu i tamo ponekog pipka mafije, već u privođenju licu pravde mafijaškog bosa, koji još uvijek upravlja državom i alfa i omega je za sve nemile događaje na ovom prostoru. Hapšenjem tog mafijaškog bosa, prikrivenog u liku državnog zvaničnika, rasvijetlilo bi se ubistvo moga brata u potpunosti, kazala je u intervjuu za IN4S, Slavica Šćekić, sestra visokog policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, koji je ubijen 30. avgusta 2005. godine is­pred po­ro­dič­ne ku­će u Pod­go­ri­ci.

Ni nakon 17 godina od ubistva visokog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića optuženi za taj zločin još uvijek nijesu pravosnažno osuđeni.

Navršava se 17 godina od ubistva Vašeg brata, Slavoljuba Šćekića. Kako komentarišete to što ubistvo do dana današnjeg nije u potpunosti rasvijetljeno? Da li je to nemoć države, nedostatak hrabrosti ili nešto treće?

Razloge što ubistvo moga brata nije rasvijetljeno u potpunosti, ni nakon 17 godina od njegovog ubistva treba tražiti i pronaći u nemoći države ili nedostatku hrabrosti, možda čak i u dilu jednog dijela državnih organa sa mafijom? Možda je jedan od razloga i u nestručnosti pravosudnih organa da državu očiste od mafije i organizovanog kriminala. Uglavnom, očigledno je da je država u raljama mafije. Pipci mafije su raspoređeni u svim porama institucija sistema, policiji, tužilaštvu i sudstvu. Za opsežnu akciju čišćenja države od mafije nisu dovoljni hvalospjevi o hapšenju tu i tamo ponekog pipka mafije, već u privođenju licu pravde mafijaškog bosa, koji još uvijek upravlja državom i alfa i omega je za sve nemile događaje na ovom prostoru. Hapšenjem tog mafijaškog bosa, prikrivenog u liku državnog zvaničnika, rasvijetlilo bi se ubistvo moga brata u potpunosti. Međutim, do sada za tako nesto niko iz institucija sistema nije bio zainteresovan, što zbog straha od odmazde, što zbog sprege sa mafijom.

Vi ste godinama ukazivali na sve anomalije samog sudskog procesa, čak ste podnosili krivičnu prijavu protiv tadašnje zamjenice vrhovnog državnog tužioca Stojanke Radović, koja je zastupala optužnicu u predmetu protiv okrivljenih za ubistvo Ščekića, bivših sudija Višeg suda koje su sudile u tom predmetu, kao i sudija Apelacionog suda. Zbog čega konkretno ste podnosili te krivične prijave i da li je tužilaštvo uradili nešto po tom pitanju?

Svih ovih godina sam ukazivala na sve anomalije sudskog procesa, podnosila pritužbe i prijave protiv sudija vijeća Višeg suda Uskoković Biljane, Milenke Žižić i Valentine Pavličić, tadašnje zamjenice vrhovnog državnog tužioca Stojanke Radović, kao i sudija Apelacionog i Vrhovnog suda, članova vijeća u predmetu protiv optuženih za ubistvo moga brata Slavoljuba.
Krivične prijave sam podnijela zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela iz člana 390 stava 2 KZ CG, člana 416 stav 1 KZ CG, člana 417 stav 1 KZ CG, zloupotrebe službenog položaja, nesavjesnog rada u službi i namjere i umišljaja da spriječe i otežaju dokazivanje krivice optuženih za ubistvo moga brata.
Svojim neznanjem i neadekvatnim postupanjem, namjerno pravljenim greškama i opstrukcijom u krivičnom postupku članovi sudskog vijeća i tadašnja zamjenica vrhovnog državnog tužioca učestvovali su u odugovlačenju postupka sa ciljem da se krivci oslobode od optužbe i puste na slobodu. Sve manje je izgleda da optuženi budu kažnjeni, isto tako nema izgleda da budu kažnjeni zbog počinjenih krivičnih djela ni tadašnja zamjenica vrhovnog državnog tužioca, ali ni ćlanovi sudskog vijeća u predmetu protiv optuženih za ubistvo moga brata, jer, krivične prijave su odbačene sa obrazloženjem da ne postoji osnovana sumnja da su izvršena prijavljena krivična djela.

Više puta ste rekli da Vi i porodica znate ko su nalogodavaci ubistva Vašeg brata. Hoćete li ikad oktriti njihova imena ili još uvijek vjerujete da će država i tužilaštvo konačno u potpunosti rasvijetliti ovo ubistvo?

Više puta sam javno pominjala imena nalogodavca ubistva, kao i imena logističara iz ANB-a. Ja se ne plašim da pomenem njihova imena. Toga se plaše direktor policije Brđanin i premijer Abazović. Jer, ja sam od njih tražila da privedu licu pravde Mila Đukanovića, Zorana Lazovića i Duška Golubovića. Oni ništa nisu uradili po tom pitanju. Nemaju oni za to hrabrosti.
Kad licu pravde privedu ovu trojicu gore pomenutih, ubistvo moga brata biće rasvijetljeno u potpunosti. Za sada ova držva nema petlju ni kapaciteta da tako nesto uradi. A, voljela bih da griješim i da me razuvjere prijatnim iznenađenjem.

Kakva je uloga države Crne Gore, odnosno, njenih bivših političkih i bezbednosnih struktura u ubistvu Vašeg brata?

Moj brat je otkrio spregu mafije sa vrhom države i pripadnika ANB-a. Dakle, da nije otkrivena ta sprega, moj brat bi bio danas živ. Uloga države je bila presudna za život moga brata Slavoljuba. Država ga je indirektno ubila. Optuženi za njegovo ubistvo su samo plaćene ubice.

Slavoljub Šćekić je otkrio brojne kriminalne i koruptivne radnje u Crnoj Gori. Koliko je znao o međunarodnom švercu cigareta, droge i oružja, koji se odvijao pod kapom bivših vladajućih struktura?

Moj brat je bio vrhunski profesionalac u borbi protiv mafije i organizovanog kriminala. Otkrio je mnoge zločine. Otkrio je međunarodni šverc cigareta, droge, oružja, trgovine bijelog roblja i ljudskih organa. Posjedovao je dokaze o povezanosti državnih i političkih struktura sa tim švercom uključujući i dokaze o uzimanju procenta zarade od tog šverca. Ti dokazi su postojali na CD snimku. Sve to je moj brat htio da objelodani. I to je rekao na zadnjem kolegijumu, ali neko od kolega je javio nalogodavcu ubistva. I tako je moj brat zaustavljen i spriječen da kaže istinu.

Nakon smjene režima Mila Đukanovića, da li ste očekivali od nove Vlade, prvo jedne, a potom i druge, da uradi sve da ovaj slučaj dobije svoj epilog?

Nakon smjene režima, (ako je uopšte i bilo smjene) očekivala sam da će Vlada, prvo jedna pa druga, da urade sve da se rasvijetli ubistvo moga brata. Ali, grdno sam se prevarila. I jednoj i drugoj vladi nije bio prioritet rasvjetljavanje ubistva moga brata Slavoljuba. Moram da pomenem bivšeg ministra Leposavića, koji me je jedini pozvao na razgovor i obećao da će dati doprinos u rasvjetljavanju ubistva moga brata Slavoljuba. Podnosio je i inicijativu da Policijska akademija u Danilovgradu dobije ime po mome bratu Slavoljubu. Vlada Krivokapića je odbila ovu inicijativu kao neosnovanu.

Slavoljub je štitio svoju državu časno, pošteno i profesionalno. Da li mislite da će neka nova vlast moći do kraja da ispita njegovo ubistvo i da se konačno prekine sa ćutanjem koje traje 17 godina?

Proteklo je dugih 17 godina borbe za pravdu sa vjetrenjačama. Taman kada pomislim došao je pravi trenutak i pravi ljudi koji će se založiti da ubistvo moga brata bude u potpunosti rasvijetljeno i da svi učesnici u njegovom ubistvu budu kažnjeni po zakonu, na maksimalne kazne zatvora, doživim ogromno razočarenje i ogorčenje.
17 godina sam gajila lažnu nadu. Ne da bi se neko „smilovao“, nad vapajima porodice, već da bi konačno pravda bila zadovoljena u potpunosti.
Kako stvari sada stoje, izgubila sam svaku nadu da će u skorije vrijeme ubistvo biti rasvijetljeno u potpunosti. Sa nekim drugim ljudima na vlasti, možda, ipak, ima nade.
Jedno je sigurno, ja neću odustati od borbe sve do poslednjeg daha svog života.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor