Search
Close this search box.

Savjet: Sedmorica policajaca Pljevljaka tukla nogama, rukama i pendrecima

Dvadesetjednogodišnji O. M. nije pružao otpor 13. maja kada su ga pljevaljski policajci pretukli.

Najmanje sedam policajaca nogama, rukama i pendrecima 13. maja tuklo je Pljevljaka O. M. iako on nije pružao nikakav otpor, čime su prekoračili ovlašćenja i povrijedili prava tog dvadesetjednogodišnjaka.

To je konstatovao Savjet za građansku kontrolu rada policije, ističući da očekuju reakciju Odjeljenja za unutrašnju kontrolu.

Prema njihovim podacima iz pljevaljskog tužilaštva, taj predmet je u fazi izviđaja.

Dvadesetjednogodišnjaka su policajci sa opremom za razbijanje demonstracija tukli tokom protesta građana protiv hapšenja vladike Joanikija i sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske.

Tu policijsku “akciju” zabilježile su kamere.

“Na kadrovima dostupnog snimka se vidi da O. M., koji nije pružao nikakav otpor, najmanje sedam policijskih službenika udaraju nogama, rukama i pendrecima. Broj udaraca koje je primio O. M. je značajan. Takođe na snimku se vidi da jedan od policajaca koji ga je takođe udarao, podiže svoju desnu ruku kao znak kolegama da se prestane sa daljim udaranjem nakon čega svi prisutni policajci prestaju da udaraju O. M. Savjet je na osnovu dostupne dokumentacije i video-zapisa, ocijenio da su policijski službenici CB Pljevlja u postupanju prema građaninu O. M. prekoračili ovlašćenja zbog čega je došlo do povrede prava”, piše u zaključku Savjeta koji je dostavljen i Vijestima.

Mogli drugačije

Oni su ocijenili da su tokom odgovarajućih obuka policijski službenici stekli dovoljno znanja i iskustva da savladaju otpor bez prekoračenja ovlašćenja i nanošenja povreda:

“Što je u konkretnom slučaju izostalo. Na video-zapisu je očigledno da policijski službenici nastavljaju sa postupanjem i onda kada je prestao svaki osnov i smisao dalje intervencije”.

Provjeru postupanja policajaca prema O. M. Savjet je počeo po sopstvenoj inicijativi.

To tijelo jedino je do sada javnim učinilo nalaze i ocjene o tom slučaju prekoračenja ovlašćenja, a objasnili su i što su preduzeli od noći kada je Pljevljak brutalno pretučen, a potom i uhapšen.

“Načelnik Centra bezbjednosti Pljevlja Dragan Slavulj dostavio je svu traženu dokumentaciju i bio u stalnoj komunikaciji sa Savjetom, što potvđuje riješenost Uprave policije da se podrži svaka provjera primjene ovlašćenja i da se ne zataškava i ne prikriva nijedan primjer eventualnog prekoračenja ovlašćenja. Policija je Savjetu saopštila da je O. M. lišen slobode zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršnjenju službene dužnosti i da je nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu, u svojstvu osumnjičenog, pušten da se brani sa slobode. Koristeći član 11. Poslovnika o radu, u dijelu sjednice Savjeta je učestvovao roditelj čiji je iskaz pred Savjetom bio od važnosti za predmetni slučaj, posebno u domenu primjedbi postupanja prema O.M. u policijskom pritvoru”, objašnjeno je iz Savjeta.

U zaključku konstatuju da naročito očekuju, na osnovu analiza i preporuka građanskog nadzora, postupanje unutrašnje kontrole policije.

“Savjet se kod Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Pljevljima interesovao za status predmeta formiranog povodom postupanja policijskih službenika CB Pljevlja prema O. M. ODT je obavijestilo da se predmet nalazi i fazi izviđaja i da je do sada saslušano više osoba. U toku je i vještačenje i preduzimanje drugih zakonom predviđenih radnji u cilju donošenja pravilne i zakonite odluke”.

Na jednom od snimka napravljenih u noći 13. maja u Pljevljima, vidi se kako muškarca grupa policajaca gura i udara rukama, nogama, pendrecima… Nakon što su snimci dospjeli u javnost iz Uprave policije saopštili su da je tamošnja policija “postavkom službe, profesionalnim postupanjem i efikasnom reakcijom uspostavila red i mir u veoma kratkom roku”.

Tada su saopštili i da je O. M. uhapšen zbog krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene družnosti.

Iz Savjeta je iste noći saopšteno da je dvadesetjednogodišnjaka napao policajac sa leđa.

Izvor: Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor