Search
Close this search box.

Savez stočara na zahtjev otkupne cijene mlijeka najavljuju obustavu isporuke, proteste i zatvaranje farmi usled nedogovaranja

Na jučerašnjem sastanku sa otkupljivačima prerađivačima u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, u Savezu stočara tražili su da prosječna otkupna cijena mlijeka bude 70 centi. Iz ovog Saveza najavljuju obustave isporuke mlijeka, ulične proteste i zatvaranje farmi ukoliko ne dođe do dogovora.

Foto: cgvijesti.net
Foto: cgvijesti.net

Predstavnik Saveza stočara CG Budimir Mugoša za medij je kazao da je neophodno da otkupna cijena bude na nivou cijene koncentrovane hrane plus pripadajuće premije ili kumulativno 70 centi.

Prema njegovim riječima stočari smatraju da su ovo realni zahtjevi, a poskupljenje manje nego kod drugih poljoprivrednih proizvoda. On je naglasio da o tome koji je od scenarija najrealniji bliže će znati poslije sastanka u ponedjeljak.

Iz Udruženja stočara naveli su i da je pet miliona eura dodatno opredijeljenih poljoprivredi moglo biti bolje upotrijebljeno, ali niko nije konsultovao stočare.

Prema riječima Mugoše, stopu PDV-a trebalo je smanjiti sa 21 na sedam odsto na sve poljoprivredne proizvode kao i ograničavanje Ministarstva u maloprodajoj marži na 17 odsto, dodajući da bi na taj način teret krize bio ravnomjernije raspoređen.

On je naveo da su mljekare zauzele tvrd stav da ne mogu podići otkupnu cijenu ni za cent dok su proizvođači istakli da po aktuelnim cijenama svakog dana idu u minus.

Predstavnici Ministarstva su istakli da su oni iscrpili skoro sve mogućnosti, ali su ostavili nadu da se još može nešto uraditi, pa su predložili formiranje sedmočlane radne grupe u kojoj će biti predstavnici mljekara, stočara, Ministarstva poljoprivrede i uprave za bezbjednost hrane.

U Savezu stočara očekuju i predstavnike ministarstava finansija i ekonomskog razvoja. Ta radna grupa će u ponedjeljak pokušati da približi stavove i predloži rješenje.

Na jučerašnjem sastanku na Biotehničkom fakultetu prisustvovali su direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević sa saradnicima, direktori najvećih mljekara i sirara i najveći proizvođača mlijeka iz Nikšića, Danilovgrada, Podgorice i sa sjevera Crne Gore.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor