Sajber napadi nijesu oštetili sistem javne uprave

Nije došlo do koriščenja privatnih podataka niti je došlo do štete u sistemu javne uprave, podaci su preliminarnih rezultata istrage sajber napada od 22. avgusta, koji je bio usmjeren na sajtove Vlade Crne Gore, kazao je u emisiji ‘Dobro jutro Crna Goro’ analitičar Digitalnog forenzičkog centra (DFC) Milan Jovanović.

„Međutim naše službe će uz saradnju sa partnerima, Europolom i  Interpolom završiti istragu, a trenutno se radi na forenzici ugroženih računara, te se nadamo da ćemo imati dodatne informacije u narednom periodu“, kazao je Jovanović.

On je istakao da Crna Gora ima neke nedostatke koji dolaze do izražaja u ovim situacijama.

„Imamo problem sa opremom ali i ljudskim resursima. Na nedavno održanom Forumu u Estoniji na temu sajber bezbjednosti učestvovale su zemlje Zapadnog Balkana, i  predstavnici su diskutovali o tome kako se ponašati u ovim situacijama.  Zaključak je da je neophodna regionalna saradnja, razmjena infirmacija i stručnog kadra“, kazao je Jovanović.

Govorio je i o značaju Strategije Sajber bezbjednosti,  i ukazao na povećanje intzenziteta sajber napada poslije 2016. godine.
Univerziteti moraju biti zastupljena platforma u promovisanju ove teme posebno među studentima.

„Ministarstvo odbrane je 2017. bilo meta napada preko mejlova. U tom monentu radilo se napadima koji je hakerima omogućio da pristupi logoima, podacima ali i mjerama nadzora“, kazao je Jovanović i dodao da je istraživanje pokazalo da su ovi napadi dovedeni u vezusa APT28, koji je povezan sa Vojno obavještajnom strukturom Ruske Federacije.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor