Sajber napad dugo i detaljno planiran, virus kojim je napadnut informatički sistem Vlade na crnom tržištu vrijedi od 100 hiljada do 2,5 miliona dolara

Ministar javne uprave Maraš Dukaj saopštio je da je Crna Gora od 20. avgusta izložena najvećem napadu na informacioni sistem, te da napad traje i dalje. On je kazao da Crna Gora u ovom trenutku ima veliku podršku partnera. Direktor direktorata za informatičku bezbjednost, Dušan Polović je objelodanio da je ovim sajber napadima zaraženo 150 stanica u deset državnih institucija. On je kazao da vrijednost virusa kojim je napadnut informatički sistem Vlade vrijedi od 100 hiljada do dva i po miliona dolara.

“Sa nečim ovakvim se ranije nijesmo susretali. Imamo ogromnu podršku naših partnera. Prije svega bih se zahvalio SAD, Britaniji i Francuskoj”, rekao je on na današnjoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, Crna Gora posljednjih godina nije investirala u informacionu bezbjednost.

Iz ovoga, poručio je Dukaj, moramo iz ovoga naučiti lekciju.

“Mora se više ulagati u sistem sajber bezbjednosti, jer je sajber terorizam jedna od glavnih prijetnji savremenog svijeta. Pravovremenom reakcijom službenika javne uprave, spriječene su teže posljedice. Ono što je najvažnije, to je da ključnom sistemu državne uprave nije pričinjena trajna šteta”, poručio je Dukaj.

On je ponovio da su lični podaci građana sačuvani.

„Radi se na sanaciji štete i u ovom trenutku procjenjujemo kolika je. Sistem neće trpjeti trajne posljedice. Ogroman novac je uložen u ovaj atak na naš sistem“, tvrdi Dukaj.

Dukaj je, na konferenciji za novinare kazao da MJU ne može da utvrdi izvor napada.

„To radi ANB i ona je već iznijela svoje indikacije“, dodao je.

ANB je u petak saopštio da iza ovih sajber napada stoje koordinisane ruske službe.

On je najavio koje koraci će biti preduzeti u narednom periodu.

“Ministarstvo javne uprave, će zajedno sa Ministarstvom finansija, pripremiti prijedlog prioriteta, kada je u pitanju opremanje vladine infrastrukture i jačanje kapaciteta u ekspertskom smislu. MJU će u skladu sa programom rada Vlade, izraditi novi Prijedlog zakona o informacionoj bezbjednosti. U planu je formiranje specijalizovane Agencije za sajber bezbednost”, kazao je ministar.

Posebno će, dodao je, biti tretirano pitanje zarada zaposlenih u javnom sektoru na ovim poslovima.

“Slijedi oporavak Sistema – Napravljen je Plan postepenog povratka u funkciju. Uporedo se radi analiza i forenzika , koja će omogućiti dalje sprovođenje istrage i otkriti napadače i motive ovog napada, o čemu ćemo vas blagovremeno informisati. Naglašavam da je ovaj proces otežan, zbog kontinuiranih napada koji i dalje traju. Ipak očekujemo da u narednim danima postepeno uspostavimo servis”, najavio je on.

Direktor direktorata za informatičku bezbjednost Dušan Polović kazao je da nijesu upoznati niti iz jednog sektora javne uprave da su podaci oštećeni i dodao da je zaraženo 150 stanica u deset državnih institucija.

“Zaražene stanice su isključene sa mreže i sa njih su izuzeti hard diskovi na dalje vještačenje”, rekao je Polović.

On je saopštioo da je prioritet zaštiti sistem poreske uprave.

Kako je kazao Polović iza ovih napada ne stoji individualac već se radi o brižljivo planiranom napadu.

“Imamo organizovanog napadača i dobro finansijski pripremljenog. Vrijednost virusa kojim je napadnut informatički sistem Vlade na dark webu vrijedi od 100 hiljada do dva i po miliona dolara“, kazao je Polović.

Pojasnio je da različite institucije imaju različite partnere u zaštiti informacionog sistema.

“Nije moguće imati jednu kompaniju, neke to rade interno dok druge unajmljuju eksterne partnere“, istakao je Polović.

On nanglašava da bi u ovom trenutku bilo kakvo ishitreno ili nekontrolisano puštanje servisa moglo uzrokovati  ozbiljne posljedice.

“Određeni broj radnih stanica, jeste kompromitovan”, kazao je Polović.

izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor