Search
Close this search box.

SAEM: Mediji da daju doprinos cjelovitom, nepristrasnom i blagovremenom informisanju javnosti

Savjet Agencije za elektronske medije pozvao je sve elektronske medije u Crnoj Gori da, u skladu sa svojom ulogom i značajem u društvu, prilikom izvještavanja o aktuelnim događajima, vode računa o poštovanju profesionalnih i etičkih principa i standarda.

– Izvještavanje o krizi u Ukrajini predstavlja najnoviji i poseban izazov za tradicionalne i nove medije koji imaju za cilj da svojim gledaocima, slušaocima i čitaocima pruže balgovremene, objektivne i cjelovite informacije. U tom cilju suočavaju se i sa izvorima čija pouzdanost i kredibilitet mogu biti upitni, pa samim tim i informacije koje plasiraju nepotvrđene, nepotpune i neobjektivne – navodi se u saopštenju.

Kako je širenje dezinformacija u ovakvim situacijama posebno štetno, SAEM je na današnjoj sjednici zaključio da će sa posebnom pažnjom pratiti preporuke i mjere Evropske komisije u cilju suzbijanja zloupotrebe slobode govora i izražavanja.

Apeluju na elektronske medije da daju svoj doprinos cjelovitom, nepristrasnom i blagovremenom informisanju javnosti o događajima od javnog interesa objavljivanjem samo provjerenih i vjerodostojnih informacija.

– Imajući u vidu njihovu nezamjenjivu ulogu u ostvarivanju prava na slobodu izražavanja i informisanja, kao i prava javnosti da zna, SAEM poziva sve elektronske medije da, uz poštovanje profesionalnih standarda, daju doprinos eliminaciji senzacionalizma i dezinformacija – dodaje se u saopštenju.

izvor: pobjeda.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor