Search
Close this search box.

Putin potpisao ukaz o specijalnim mjerama protiv SAD i država koje su im se pridružile

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o primjeni specijalnih ekonomskih mjera protiv SAD i država koje su im se pridružile, kao odgovor na sankcije koje su uvedene Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, prenosi Beta.

Ukaz predviđa da učesnici u spoljnoekonomskoj djelatnosti moraju da prodaju 80 odsto deviznih sredstava dobijenih iz inostranstva od 1. januara ove godine.

Pravilo se odnosi i na sredstva koja su već akumulirana, a moraju se prodati u roku od tri dana.

Zabranjeno je devizno poslovanje rezidentima davanjem deviza u korist nerezidenata po ugovorima o kreditu, a rezidenti više neće moći da uplaćuju stranu valutu na svoje račune otvorene u bankama i organizacijama u inostranstvu, kao ni da uplaćuju novac bez otvaranja bankarskog računa korišćenjem elektronskih sredstava plaćanja koji su na raspolaganju stranim davaocima usluga u sferi platnog prometa.

Pored toga, predviđeno je da će javna akcionarska društva do 31. decembra ove godine moći da kupuju svoje plasirane akcije (osim kupovine plasiranih akcija u cilju smanjenja njihovog ukupnog broja) pod određenim uslovima.

Navodi se da se mjere primjenjuju u cilju zaštite nacionalnih interesa Rusije.

izvor: antenam.net

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor