Search
Close this search box.

Rusija zauzela većinu grada Severodonjecka; Hajdaj: Ruske snage uništile dva mosta prema gradu

110. dan rata ruske agresije na Ukrajinu.

Izvor: REUTERS/Oleksandr Ratushniak
Smoke rises after a military strike on a compound of Sievierodonetsk’s Azot Chemical Plant, amid Russia’s attack on Ukraine, in the town of Lysychansk, Luhansk region, Ukraine June 10, 2022. Picture taken June 10, 2022. REUTERS/Oleksandr Ratushniak

08:20: Guverner Luganska: 500 civila u hemijskoj fabrici u Severodonjecku;

Rusija je zauzela većinu Severodonjecka, ali ukrajinska vojska i dalje kontroliše industrijski dio grada i hemijsku fabriku Azot, u kojoj se skriva oko 500 ljudi.

“Oko 500 civila nalazi se u fabrici Azot u Severodonjecku, od čega 40 djece”, objavio je guverner Luganska Sergej Gajdaj.

07:55: Ključne operacije koje bi mogle da odrede tok rata;

Tokom narednih mjeseci, operacije prelaska rijeka će vjerovatno biti među najvažnijim odlučujućim faktorima u ratu, navelo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva u svom najnovijem izvještaju.

Ključni, 90 km dugačak centralni sektor ruske linije fronta u Donbasu leži zapadno od rijeke Siverski Donjec i da bi postigla uspjeh u trenutnoj operativnoj fazi svoje ofanzive na Donbas, Rusija će “ili morati da završi ambiciozne bočne akcije ili da izvrši jurišne prelaze rijeka”. Ukrajinske snage su često uspjevale da ruše mostove prije nego što se povuku, dok se Rusija bori da uspostavi složenu koordinaciju neophodnu za uspješne prelaske rijeka velikih razmjera pod vatrom, dodaje se u izvještaju.

07:43 AI: Postoje dokazi o korišćenju kasetne mucnicije u Harkovu

Dokazi potvrđuju rasprostranjenu upotrebu kasetne municije u Harkovu, na sjeveroistoku Ukrajine, gdje su od posledica neselektivnih ruskih granatiranja i korišćenja kasetne municije poginule stotine civila, tvrdi se u novom istraživanju Amnesti internešenela (AI).

AI navodi da su pronađeni dokazi da su ruske snage u više navrata koristile kasetne bombe 9N210/9N235, kao i rasprskavajuću municiju tj. rakete koje izbacuju manje mine koje eksplodiraju u vremenskim intervalima, prenosi BBC.

07:42: Eksplozija u Melitopolju, najmanje troje mrtvih

U Melitopolju, koji je pod kontrolom ruskih snaga, dogodila se eksplozija i poginulo je troje ljudi, saopštila je ukrajinska vojska.

07:06 Guverner Luganska: Ako i treći most bude uništen, Severodonjeck će biti odsječen

Guverner istočne regije Lugansk Serhij Hajdaj objavio je da su ruske snage uništile dva mosta prema Severodonjecku, gradu za koji se već sedmicama vode žestoke borbe.

“Treći most je pod neprestanom vatrom. Star je i u kritičnom stanju, kamioni ne mogu preko njega zbog visokog rizika od kolapsa. Ako i ta ruta bude uništena, Severodonjeck će biti odsječen”, napisao je Hajdaj.

Izvor: Antena M

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor