Search
Close this search box.

Rmuš: Komuniciramo sa privrednicima Srbije ali informacija i zvaničnih obećanja nema

Lidija Rmuš, sekretarka odbora kazala je da su u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima privredne komore u Srbiji ali da i dalje nemaju informaciju da li će doći do otvaranja tržišta, dobijaju obećanja koja nijesu zvanična. Ona je između ostalog istakla da smo trenutno u jednoj turbulentnoj godini što se tiče proizvođača i proizvodnje hrane.

Rmuš, Foto: Savo Prelević
Rmuš, Foto: Savo Prelević

Branko Pejović, član odbora, kazao je da može doći do nestašice pilećeg mesa zbog pojave ptičjeg gripa u više zemalja Evrope. Takođe, svinjsko meso na tržištu Evropske unije je u posljednjih sedam dana poskupilo za 60 odsto. Te cijene će se najvjerovatnije preliti i na Crnu Goru.

Prema riječima Pejovića, razlozi za ovoliki rast cijena su poskupljenja žitarica, stočne hrane i energenata, kao i sami problemi sa proizvodnjom. Ako se sada naruči pileće meso može se dobiti tek 1. juna i to po većim cijenama. Potrebe za pilećim mesom u toku ljetnje sezone iznose oko 22 hiljade tona, što je teško da domaći proizvođači nadoknade količinom i asortimanom. Njihovi troškovi su porasli, dodaje on, a cijena hrane za živinu povećana za oko 30 odsto. Nada se da proizvođači neće ući u tu pandemiju ptičjeg gripa. Treba im, zaključuje on, pomoći da održe svoju proizvodnju da pilećeg mesa bude dovoljno i u nekim mjerama.

”SVINJSKO MESO NA TRŽIŠTU EVROPSKE UNIJE JE U POSLJEDNJIH SEDAM DANA POSKUPILO ZA 60 ODSTO, ŠTO SE MOŽE PRELITI I NA CRNU GORU”

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Nebojša Veličković kazao je da su novim mjerama Agrobudžeta značajno povećane subvencije za stočnu i živinarsku proizvodnju, kao i na proizvodnju žitarica. On je istakao da će ukupan paket mjera Vlade uticati na smanjenje cijena, ako bude usvojen na Skupštini. Kazao je i da je Srbija veliki proizvođač žita ali i da smo mi veliki uvoznici. Kako je naveo, poljoprivreda je specifična djelatnost, fabrika na otvorenom ali ističe da trenutno nema prostora za paniku jer Crna Gora ima dovoljno mehanizama da se izbori sa trenutnim poteškoćama.

Mikan Jauković iz industrija piva i sokova „Trebjesa“ istakao je da se njima desila situacija prekida lanca snabdijevanja zbog odluke Vlade Srbije. Za sad nemaju informacije o nastavku snabdijevanja. Kako je naveo dobavljačima su puni silosi za prodaju a oni nijesu u situaciji da realizuju poslove.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor