Riješeni da plutajući otpad stave pod kontrolu

Trenutno imamo desetak hiljada kubika smeća na lančanici, voda nosi uginule domaće životinje, auto djelove, kućne aparate, nadgrobne spomenike, plastiku u svim oblicima…, kaže Siniša Laković iz PribojaDOO „Komunalno – Lim“ iz Bijelog Polja u narednih 18 mjeseci, u partnerstvu sa JKP „Usluga“ iz Priboja, realizovaće prekogranični EU projekat „Zaštita prirodne okoline Polimlja od otpada“, vrijedan 366.000 eura.Glavni cilj projekta je stvaranje tehničkih i organizacionih preduslova za obezbeđivanje kapaciteta ova dva pravna subjekta, kada je u pitanju upravljanje otpadom i zaštita životne sredine, saopštio je direktor DOO „Komunalno – Lim“, Radenko Vujošević. Projekat se realizuje zbog velike količine otpada koji iz Crne Gore dolazi do Prijepolja i brane u Priboju.

Kroz poboljšanje tehničke opremljenosti za naše preduzeće planirana je nabavka kamiona za sakupljanje otpada, dvije barijere za hvatanje i usmjeravanje plutajućeg otpada (sistem lančanica), video nadzor za barijere, vaga za mjerenje kamiona sa sakupljenim otpadom i ručni alati za sakupljanje plutajućeg otpada.Cilj koji će biti postignut kroz obezbjeđivanje tehničkih kapaciteta za upravljanje otpadom u dolini Polimlja jeste obezbjeđivanje poboljšanog poslovnog ambijenta i ambijenta za uspješno partnerstvo za zaštitu Polimlja od zagađenja otpadom – kaže Vujošević i dodaje da će glavna aktivnost biti praktična šestomjesečna obuka za upravljanje projektim koja će rezultirati u deset pripremljenih projekata.

Tokom projektnih aktivnosti, manji info-promo film biće snimljen da demonstrira nove mogućnosti i riješenost civilnog, javnog i poslovnog sektora Polimlja da uspešno upravlja plutaućim otpadom kako bi se zajedničkim naporima učesnika iz Crne Gore i Srbije zaštitila dolina Lima – zaključuje Vujošević.

Ekolozi nude pomoć

Što se tiče ovog projekta svaka inicijativa je dobra ako budu konsultovali ljude od iskustva i budu sarađivali sa ljudima koji se sa tim bave. Eko – udruženje Jastreb je učestvovalo u projektovanju i postavljanju sve tri lančanice i imamo ugovor sa opštinama o njihovom održavanju. Naša komunalna preduzeća nemaju iskustva za rad na vodi tako ako budu radili bez konsultacija neće valjati. Stojimo im na raspolaganju- poručuje Siniša Laković i dodaje da,kao udruženje, imaju odličnu saradnju sa resornom ministarkom zaštite životne sredine i Opštinom Priboj.

Teškoće su hladno vrijeme, ogromna količina otpada, promjena vodostaja jezera (kada se očekuje veliki priliv Lima onda mora da se ispusti određena količina vode iz jezera) – pojašnjava Laković.

Na drugoj strani, na području Prijepolja i Priboja, poslednjih godina su imali ogromne nevolje sa plutajućim otpadom koji je dolazio iz Crne Gore.

Trenutno imamo desetak hiljada kubika na lančanici. U decembru smo izvadili preko 200 kamiona. Međutim 17. i 18. decembra došlo ga je još više. Sve vrste smeća dolazi. Uginule domaće životinje, auto djelovi, kućni aparati, nadgrobni spomenici, plastika u svim oblicima. Lančanicu smo napravili da bi se zaštitili. Ona se pokazala kao pun pogodak jer nizvodno ništa nije prošlo i imamo odličnu situaciju – kaže Siniša Laković iz Udruženja ekologa „Jastreb“ iz Priboja.

U Lim teče 5.000 kanalizacionih ispusta

Deceniju pratimo i štitimo rijeku Lim, stotine ekoloških akcija smo organizovali, deset lokacija na obali Lima smo očistili i na tim mjestima postavili klupe i zasadili čemprese,ali stanje je svake godine sve gore i gore.Najveća količina smeća je na obalama Lima na području opštine Bijelo Polje, koja je i prepoznata u regionu po nekontrolisanom odlaganju otpada na obalama rijeke-kažu iz NVO,,Euromost“ i ističu da se nekontrolisanim odlaganjem raznog otpada, a usled povećaja vodostaja, nasilno mijenja tok rijeke,što doprinosi njenom izlivanju i poplavama.

Prema našim podacima u Bijelom Polju je čak 5.000 kanalazicionih cijevi usmereno u Lim, što direktno, što preko pritoka. Apelujemo na nadležne u Opštini Državi da ozbiljno shvate probleme Lima jer to može imati nesagledive posledice – poručuju iz NVO Euromost.

On naglašava da sve što Limom stiže do Priboja pokazuje ljudsku nekulturu i odsustvo bilo kakve ekološke svijesti.

Dok sam sa kolegama čistio Lim, kod brane Potpeć, izvukali smo na hiljade kubika smeća, plastičnih kesa i flaša. Iznenađenje za nas je bilo kad smo izvukli spomen – ploču, na kojoj su jasno upisani ime i prezime pokojnika iz Bijelog Polja, i njegovo vrijeme rođenja i smrti. Užas – konstatuje Laković.

 

Ovaj tekst se finasira od sredstava odobrenih od Ministarstva kulture i medija kroz Fonda za podsticanje Plularizma i raznovrsnosti medija

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor