Search
Close this search box.

Riješeni da plutajući otpad stave pod kontrolu

Trenutno imamo desetak hiljada kubika smeća na lančanici, voda nosi uginule domaće životinje, auto djelove, kućne aparate, nadgrobne spomenike, plastiku u svim oblicima…, kaže Siniša Laković iz PribojaDOO “Komunalno – Lim” iz Bijelog Polja u narednih 18 mjeseci, u partnerstvu sa JKP “Usluga” iz Priboja, realizovaće prekogranični EU projekat “Zaštita prirodne okoline Polimlja od otpada”, vrijedan 366.000 eura.Glavni cilj projekta je stvaranje tehničkih i organizacionih preduslova za obezbeđivanje kapaciteta ova dva pravna subjekta, kada je u pitanju upravljanje otpadom i zaštita životne sredine, saopštio je direktor DOO “Komunalno – Lim”, Radenko Vujošević. Projekat se realizuje zbog velike količine otpada koji iz Crne Gore dolazi do Prijepolja i brane u Priboju.

Kroz poboljšanje tehničke opremljenosti za naše preduzeće planirana je nabavka kamiona za sakupljanje otpada, dvije barijere za hvatanje i usmjeravanje plutajućeg otpada (sistem lančanica), video nadzor za barijere, vaga za mjerenje kamiona sa sakupljenim otpadom i ručni alati za sakupljanje plutajućeg otpada.Cilj koji će biti postignut kroz obezbjeđivanje tehničkih kapaciteta za upravljanje otpadom u dolini Polimlja jeste obezbjeđivanje poboljšanog poslovnog ambijenta i ambijenta za uspješno partnerstvo za zaštitu Polimlja od zagađenja otpadom – kaže Vujošević i dodaje da će glavna aktivnost biti praktična šestomjesečna obuka za upravljanje projektim koja će rezultirati u deset pripremljenih projekata.

Tokom projektnih aktivnosti, manji info-promo film biće snimljen da demonstrira nove mogućnosti i riješenost civilnog, javnog i poslovnog sektora Polimlja da uspešno upravlja plutaućim otpadom kako bi se zajedničkim naporima učesnika iz Crne Gore i Srbije zaštitila dolina Lima – zaključuje Vujošević.

Ekolozi nude pomoć

Što se tiče ovog projekta svaka inicijativa je dobra ako budu konsultovali ljude od iskustva i budu sarađivali sa ljudima koji se sa tim bave. Eko – udruženje Jastreb je učestvovalo u projektovanju i postavljanju sve tri lančanice i imamo ugovor sa opštinama o njihovom održavanju. Naša komunalna preduzeća nemaju iskustva za rad na vodi tako ako budu radili bez konsultacija neće valjati. Stojimo im na raspolaganju- poručuje Siniša Laković i dodaje da,kao udruženje, imaju odličnu saradnju sa resornom ministarkom zaštite životne sredine i Opštinom Priboj.

Teškoće su hladno vrijeme, ogromna količina otpada, promjena vodostaja jezera (kada se očekuje veliki priliv Lima onda mora da se ispusti određena količina vode iz jezera) – pojašnjava Laković.

Na drugoj strani, na području Prijepolja i Priboja, poslednjih godina su imali ogromne nevolje sa plutajućim otpadom koji je dolazio iz Crne Gore.

Trenutno imamo desetak hiljada kubika na lančanici. U decembru smo izvadili preko 200 kamiona. Međutim 17. i 18. decembra došlo ga je još više. Sve vrste smeća dolazi. Uginule domaće životinje, auto djelovi, kućni aparati, nadgrobni spomenici, plastika u svim oblicima. Lančanicu smo napravili da bi se zaštitili. Ona se pokazala kao pun pogodak jer nizvodno ništa nije prošlo i imamo odličnu situaciju – kaže Siniša Laković iz Udruženja ekologa “Jastreb” iz Priboja.

U Lim teče 5.000 kanalizacionih ispusta

Deceniju pratimo i štitimo rijeku Lim, stotine ekoloških akcija smo organizovali, deset lokacija na obali Lima smo očistili i na tim mjestima postavili klupe i zasadili čemprese,ali stanje je svake godine sve gore i gore.Najveća količina smeća je na obalama Lima na području opštine Bijelo Polje, koja je i prepoznata u regionu po nekontrolisanom odlaganju otpada na obalama rijeke-kažu iz NVO,,Euromost” i ističu da se nekontrolisanim odlaganjem raznog otpada, a usled povećaja vodostaja, nasilno mijenja tok rijeke,što doprinosi njenom izlivanju i poplavama.

Prema našim podacima u Bijelom Polju je čak 5.000 kanalazicionih cijevi usmereno u Lim, što direktno, što preko pritoka. Apelujemo na nadležne u Opštini Državi da ozbiljno shvate probleme Lima jer to može imati nesagledive posledice – poručuju iz NVO Euromost.

On naglašava da sve što Limom stiže do Priboja pokazuje ljudsku nekulturu i odsustvo bilo kakve ekološke svijesti.

Dok sam sa kolegama čistio Lim, kod brane Potpeć, izvukali smo na hiljade kubika smeća, plastičnih kesa i flaša. Iznenađenje za nas je bilo kad smo izvukli spomen – ploču, na kojoj su jasno upisani ime i prezime pokojnika iz Bijelog Polja, i njegovo vrijeme rođenja i smrti. Užas – konstatuje Laković.

 

Ovaj tekst se finasira od sredstava odobrenih od Ministarstva kulture i medija kroz Fonda za podsticanje Plularizma i raznovrsnosti medija

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor