Ribolov moguć svih 12 mjeseci

Iz SRK ,,Lipljen“ ističu da se raduju najavljenom uređenju Borovičkog jezera

Borovičko Jezero

Opština Pljevlja najavila je uređenje Borovičkog jezera za potrebe gradskog kupališta, ali njegovom uređenju raduju se i u Sportsko-ribolovnom klubu „Lipljen“ jer se na taj način stvaraju uslovi za razvoj ribolovnog turizma. Iz SRK „Lipljen” ističu da je Borovičko jezero izuzetno bogato ribom, ali da je posebno dragocjeno što je na njemu ribolov moguć tokom čitave godine.

– Ovo jezero je nastalo punjenjem vodom nekadašnjeg kopa Rudnika uglja. Odnosno, u napušteni kop slivali su se okolni planinski potoci, koji su omogućili formiranje jezera. Međutim, kako u jezero voda dotiče i istovremeno na drugoj strani otiče, jezero ima karakteristike i tekuće vode, odnosno ono je bogato i pastrmkom – kaže predsjednik SRK „Lipljen“ Vaso Knežević i poručuje da mu to daje mogućnost ribolova na pastrmku ali i na druge vrste ribe jer je jezero bogato babuškom, šaranom, skobaljom, klenom, a ima i grgeča, hrkuše…, te da za svaku ribu postoji period kada se ona može loviti.

– Ono što je bitno jeste činjenica da se riba iz Borovičkom jezera može loviti čitave godine. U julu je zabranjen ribolov na šarana, ali je zato u tom periodu moguć ribolov potočne pastrmke. Zato je ovo jezero mnogo bitno za ribolovce i razvoj ovog vida turizma, kaže Knežević i dodaje da je površina jezera oko 22 hektara.

Borovičko jezero je udaljeno od grada oko desetak kilometara, a lokalna vlast već godinama obećava da će ga urediti da bude kao glavno kupalište. Međutim, još uvijek nije urađeno ni idejno rješenje tog poduhvata. Područje Borovičkog jezera nalazi se u posjedu države.

B. Je.


Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor