Rekordna inflacija u Hrvatskoj, cijene hrane skočile za više od 15 odsto za godinu dana

Cijene dobara i usluga za ličnu potrošnju u maju ove godine u Hrvatskoj porasle su za 10,8 odsto u odnosu na isti mjesec 2021. godine, saopštio je danas Državni zavod za statistiku (DZS), što je nova najveća stopa inflacije od kada DZS vodi podatke.

Inflacija je u maju nastavila da se ubrzava, a do sada je prošlog mjeseca zabilježena najviša godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj od 9,4 odsto. Prije aprila 2022, inflacija je bila najveća u julu 2008, kada je iznosila 8,4 odsto.

Najviše su porasle cijene prevoza i hrane

U martu je godišnji rast inflacije iznosio 7,3 odsto, u februaru 6,3 odsto, u januaru 5,7 odsto, u decembru 2021. 5,5 odsto, u novembru 4,8 odsto, u oktobru 3,8 odsto, a u septembru prošle godine 3,3 odsto, dok je prvi jači povećanje stope inflacije zabilježeno je prošlog aprila, za 2,1 odsto.

Cijene dobara i usluga za ličnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, takođe su porasle na mjesečnom nivou i u maju su bile u prosjeku više za 1,4 odsto nego u aprilu, dok su cijene u prosjeku bile više za 5,4 odsto na godišnjem nivou, piše u izveštaju CBS-a.

Na godišnjem nivou porasle su skoro sve kategorije, a najviše cijene prevoza za 19 odsto. Sa rastom od 15,2 odsto, slijede hrana i bezalkoholna pića, restorani i hoteli sa 12,1 odsto, zatim kategorija namještaja, opreme za domaćinstvo i redovno održavanje domaćinstva koja bilježi skok od 11,7 odsto, a potom kategorija stanovanja, vode , električnu energiju, gas i druga goriva, sa rastom od 9,2 odsto.

Takođe, odjeća i obuća su porasle za 8,9 odsto, rekreacija i kultura za 6,6 odsto, u kategoriji raznih dobara i usluga za 6,2 odsto, dok su na primjer alkoholna pića i duvan poskupjeli za 1,4 odsto.

Jedini pad cijena na godišnjem nivou zabilježile su komunikacije i to za 0,4 odsto.

izvor: CdM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor