Realizovat će festivale uprkos manjem budžetu

Na sjednici Savjeta Centra za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“ usvojeni su plan i program rada za ovu godinu, visina članarine u Narodnoj biblioteci i KUD „Tekstilac“, kao i iznajmljivanju nošnji za Kulturno-umjetničko društvo. Savjetom je predsjedavao Moamer Kasumović, a prisutni su bili i članovi Jasmina Veličković, Aleksandar Srdanović, Senada Omerović, kao i direktor Centra Jasmin Ćorović.

U ovoj godini planirana je realizacija dva postojeća festivala. Sredstva za Festival dramskih amatera Crne Gore su umanjena u odnosu na prošlu godinu. Ministarstvo kulture raspisuje konkurs za finansiranje festivala tako da ćemo aplicirati i pokupavati jedan dio sredstava da obezbijedimo preko tog projekta. S obzirom da imamo smanjenja u Budžetu morali smo da smanjimo Budžet za IFTO, odnosno Internacionalni festival tamburaških orkestara, a postoji mogućnost da ga radimo u koprodukciji sa RTCG. Planirali smo iz naših sredstava 30.000, a očekujemo da RTCG obezbijedi ostatak sredstava- kazao je Ćorović.

Upućen je dopis Opštini da se uredi pitanje funkcionisanja Savjeta IFTO-a sa ciljem poboljšanja kvaliteta i uštede, dodaje Ćorović.

Budžet za Pozorište je u odnosu na prošlu godinu uvećan za 5.000 eura i sada iznosi 15.000, pa će, kaže on, pokušati da urade jednu amatersku i jedinu profesionalnu predstavu. Za gostujuće predstave ostao je isti budžet, kaže Ćorović, dodajući da će prihodi od Biblioteke, biti malo uvećani i planirana sredstva za promocije su u odnosu na prošlu godinu uvećana sa 800 na 2.000 eura.

-Što se tiče rada Infobusa planiramo da napravimo plan posjeta ruralnim područjima. Ono što je važno za časopis „Odzivi“ jest da izazi dva puta godišnje, a treba da izađe novi broj, redizajniran i osvježen. KUD „Tekstilac“ je uglavnom samoodrživ, imaju sopstvene prihode. On prezentuje Bijelo Polje i Crnu Goru, a napravili smo bolje uslove za njihov rad. Gradskom horu budžet je umanjen za 500 eura, a planirana su sredstva za honorare. Što se likovnih programa tiče raspisan je konkurs za likovne stvaraoce. Izabraćemo desetak slikara kojima ćemo organizovati izložbe u Galeriji CZK. Sredstva za likovne programe Budžetom za 2024. godinu uvećana su za 200 eura. Ostala planirana sredstva ostala su ista kao prošle godine- kaže Ćorović.

Ćorović je dodao da je kroz kapitalni Budžet Opštine planirana rekonstrukcija zida iza scene i rekonstrukcija krova, a predsjednik Opštine Petar Smolović obećao je da će to biti realizovano tokom godine.

 

Izvor: Dan

Novinar: Milovan Novović

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor