Search
Close this search box.

Realizovana nabavka savremenih mašina i opreme za potrebe rekultivacije zemljišta

Služba za agrotehničku i biološku rekultivaciju Rudnika uglja AD Pljevlja od juče je bogatija za dvije radne mašine i pomoćnu opremu, koje su nabavljene u vrijednosti od 309.800 eura.

Prema riječima rukovodioca Službe, mr agronomije Radoslava Zečevića, kompaniji su juče isporučene dvije radne mašine, odnosno dva traktora, od kojih je jedan italijanskog brenda McCormick, jačine 300 ks, koji je i jedan od najsavremeniji na tržištu, a ujedno i jedinstven primjerak u Crnoj Gori.

McCormick traktor ima mogućnosti priključka utovarne kašike i snijegočistača, ali osnovna funkcija biće priključna radna mašina, freza, koja će se koristiti za kvalitetnu pripremu zemljište za sadnju ljekovitog bilja. Traktor posjeduje i najmoderniju opremu, odnosno navigacioni sistem, GPS, dva izlaza zadnje hidraulike, jedan izlaz prednje hidraulike i drugu opremu što je i čini jednom od najboljih mašina te vrste. Takođe, freza koje je nabavljena uz pomenuti traktor, ima mogućnost da usitnjava zemlju i kalcijum karbonat do najsitnijih čestica i tako stvara povoljan vodnovazdušni režim zemljišta i čini tle pogodnim za uzgoj bilo koje vrste ljekovitog bilja na sjevernom području Crne Gore. Važno je istaći da ta freza, takođe može da obrađuje zemlju do 40 cm dubine, što je više od standardnog oraničnog sloja koji je 30 cm – kazao je Zečević, dodajući da priključnu frezu može pokrenuti jedino jak traktor snage od 300 i više konjskih snaga, a njena težina je pet tona.

Savremena freza prilikom rada povećava volumen zemljišta, pa ista ima i dodatak, valjak, koji taj volumen smanjuje i oslobađa višak vazduha iz zemljišta.

-Obzirom na to da naše poljoprivredno zemljište koje planiramo da obrađujemo sadrži preko 50 odsto kalcijum karbonata i laporca, ova priključna mašina će napraviti homogenizaciju kolida zemlje. Imajući u vidu da je njen radni učinak, u povoljnim vremenskim uslovima, hektar za 24 sata, onda je jasno o kakvoj vrsti opreme je riječ – istakao je Zečević.

Opravdanost ove investicije ogleda se i u tome što ova radna mašina omogućava odnosno posjeduje priključke svih drugih radnih mašina koje se mogu koristiti u zasadu ljekobilja na više desetina ili stotina hektara površine.

Shodno vremenskim prilikama, ista će biti stavljena u funkciju punim kapacitetom, a do tada očekuje se realizacija nabavke dijela priključnih mašina za savremeni traktor, a već je pripremljena dokumentacija za raspisivanje tendera za nabavku pomenutih priključaka.

– Dalji intezivan uzgoj ljekobilja nije bio moguć bez pomenutih mašina, a njihova nabavka i stavljanje u funkciju značajno će olakšati rad i poboljšati kvalitet uzgoj – istakao je Zečević.

Pored navedenog, za potrebe Službe za agrotehničku i bilošku rekultivaciju nabavljene su i mašine domaćih proizvođača, IMT traktor jačine 40 ks, koji će se koristiti za međurednu rekultivaciju zasada.

-I za ovu mašinu nabavljeni su prikljuci, odnosno plug raonik, čizel plug, jednoredna sadilica, cisterna za vodu, prikolica i trant prskalica radnog zahvata šest metara. Sve priključne radne mašine imaju namjenu u njegovanju i održavanju postojećeg i budućih zasada, a poznato je da je trenutno posađeno ljekovito bilje na površini od 4,5 ha – rekao je Zečević.

Prilikom isporuke opreme na plato Rudnika uglja AD Pljevlja u neposrednoj blizini rekultivisanog prostora koje je zasađeno ljekovitim biljem, Komisija za prijem RUP-a u sastavu Milan Knežević, Slavko Lončar i Zaviša Đurović, konstatovala je da su ispoštovani svi zahtjevi kompanije iz tenderske dokumentacije. Komisija će nastaviti svoj rad i u garantnom roku od 12 mjeseci, kako bi se pratilo funkcionisanje novonabaljenih mašina i opreme, ali i ispoštovali redovni servisi. Kako je ugovorom definisano, a obzirom na to da kod nas do sada nije bilo ovakvih mašina i opreme, dobavljač iste bio je u obavezi i da izvrši obuku vozača, prvenstveno zbog složenosti rada, ali i blagovremene pripreme zaposlenih kako bi ove mašine dale maksimalni doprinos u radu.

izvor: pvportal.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor