Razvoj infrastrukture važan za evropsku perspektivu ZB

Vlada Crne Gore je u potpunosti posvećena unapređenju regionalne saradnje i promociji projektno orijentisanih inicijativa koje će doprinijeti daljem društvenom i ekonomskom razvoju ne samo Crne Gore, već i cijelog regiona. Jedan od najznačajnih ciljeva Crne Gore je strateška prioritizacija investicija u pravcu rješavanja opsežnih infrastrukturnih potreba, poručila je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović.

Marović je na poziv organizatora osmog Tirana Connectivity Foruma 2022, učestvovala na panelu ,,Planiranje i finansiranje održive infrastrukture“ koji je održan u Draču.

Govoreći o važnosti razvoja infrastrukture za Crnu Goru, Marović je ukazala na značaj Zapadnobalkanskog investicionog okvira (ZIO), kao jednog od najznačajnih finansijskih instrumenata EU posredstvom kojeg se definišu prioriteti i paketi pomoći za strateška ulaganja, posebno u oblastima saobraćaja i energetike, što je posebno važno za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Kako je navela, u narednom periodu je neophodno fokusirati se na korišćenje mogućnosti koje nudi Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, kojim će se podržati države Zapadnog Balkana u prevazilaženju rastuće ekonomske krize.

„U tom kontekstu je ukazala na potrebu za dodatnim jačanjem kadrovskih kapaciteta, kako bi na adekvatan način koristili mogućnosti koje su na raspolaganju kroz evropske fondove i ubrzali proces pristupanja EU“, saopšteno je iz Vlade.

Ona je, ističu, naglasila značaj značaj civilnog društva, kao ključnog aktera u procesu demokratizacije.

„Svjesni smo činjenice da su razvoj i uloga civilnog društva u jednoj državi od krucijalnog značaja za napredak u procesu pregovora za pristupanje EU. Stoga, ne smijemo zanemariti značaj i doprinos civilnog društva u cijelokupnom procesu predlaganja i implementacije infrastrukturnih projekata, kao i njihovu podršku u kontekstu pružanja adekvatne ekspertize za navedenu oblast,’’ poručila je Marović.

Na panelu su učestvovali i izvršni direktor Agencije za strateško programiranje i koordinaciju EU pomoći, Nacionalni IPA koordinator Albanije, Iljir Bećaj, potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije i nacionalni IPA koordinator, Bojan Maricikj i šef odjeljenja EIB- a za Zapadni Balkan i Tursku, Mateo Rivelini.

Panel je bio prilika da učesnici razmijene mišljenja o ključnim uticajima na dalji razvoj infrastrukture, s akcentom na mogućnosti jačanja investicija za društveno-ekonomski razvoj Zapadnog Balkana.

Panelisti su istakli da su evidentni prioriteti i nastojanja EU da podrži zemlje Zapadnog Balkana u ovoj oblasti, uz identifikaciju strateški značajnih infrastrukturnih projekata, kao jednog od važnijih faktora za solidno planiranje investicija, pripremu i realizaciju projekata.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor