Search
Close this search box.

Rasformirane privremene bolnice u CG

Rukovodilac Kriznog medicinskog štaba, Ranko Lazović, kazao je da su prva dva segmenta suzbijanja širenja korona virusa urađena dobro, ali da i treći segment tzv. izlazna karta, takođe, mora biti završen kako treba. Privremene bolnice za Kovid pozitivne, kako je rekao Lazović, rasformirane su.

Ako je naš tim odradio ovaj posao dobro, onda moramo izlaznu kartu imati jednako kvalitetnu kao i ove prve dvije ulazne, da bi rezultat dio dobar kao što želimo”, kazao je Lazović.

On je naglasio da je posljednji pacijent sa Kovdom otpušten 6. maja, a da je dva dana ranije registrovan posljednji slučaj koronavirusa.

Dodao je da je u barskoj bolnici ostavljeno 30 “kovid” kreveta, a da ostale krevete koriste za ostale potrebe bolnice, dok bolnica Kotor i Meljine rade u punom kapacitetu.

Bolnica Brezovik nastavlja da radi kao i prije epidemije. Opšta bolnica u Nikšiću svedena je na 40 “kovid” kreveta.

U Kliničkom centru, kako je kazao Lazović, od 177 kreveta, deset je ostavljeno u Infektivnoj klinici, 14 na Internoj, i šest na intenzivnoj jedinici, i 13 u institutu za bolesti djece.  KKCG sada ima 43 kreveta za kovid pacijente, naveo je Lazović.

“Napravićemo napor da se liste čekanja u KCCG eliminišu, i da će biti “očišćene” do 1. jula. Poslali smo dopis kako da se ponašaju ljekari, pacijenti i pratnja”, kazao je Lazović.

On je dodao da pet Domova zdrava u Podgorici neće raditi još neki period.

Lazović (Foto: PR centar) Lazović (Foto: PR centar)

U privremenim bolnicama, kako je rekao Lazović, bilo je spremno oko 500 kreveta.

“Već smo ispraznili Bemax arenu, Topolicu u Baru, a sjutra uklanjamo privremenu bolnicu i u Beranama”, rekao je on i dodao da, ukoliko nekim slučajem zatrebaju, mogu se ponovo postaviti za par dana.

Trenutno 17 oboljelih 

Lazović je kazao da je prosječna starost oboljelih 42 godine, a onih koji su umrli 70 godina.

Na konferenciji je saopštio da je oporavljeno 298 pacijenata, a da trenutno je 17 oboljelih od korona virusa. Nema novooboljelih >>>

“Smrtnih slučajeva od Kovida-19 bilo je  tri, a umrlih sa kovidom kod ostalih šest”, rekao je Lazović. Dodao je da su svi preminuli bili muškog pola.

Lazović je istakao da je sada situacija sa aktuelnim virusom u našim rukama.

On je na početku konferencije čestitao Dan sestrinstva.

Sitem spreman i “zategnut”

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, Senad Begić, kazao je da virus nije nestao.

“To što ga mi nijesmo registrovali, ne znači da ga nema u Crnoj Gori”, kazao je on.

Istakao je slučaj iz Nigerije, gdje je jedna Kovid pozitivna osoba inficirala 540 ljudi.

Begić (Foto: PR centar) Begić (Foto: PR centar)

Begić je naglasio da je crnogorski zdravstveni sistem spreman i “zategnut” za sva moguća dalja dešavanja.

Na pitanje o poštovanju mjera na današnjim liturgijama, Begić je rekao da nema informaciju o tome.

“Svaki bliski kontakt je i dalje rizičan, tako da je preporuka IJZ i dalje na snazi, a to je da se mjere poštuju uvijek i svuda”, kazao je Begić.

Na pitanje o otvaranju granica susjednih zemalja, i eventualnom otvaranju crnogorskih, Begić je kazao da sa tim “treba biti oprezan”.  Naglasio je i da je to odluka koja se donosi na najvišim nivoima vlasti.

“Koji će biti uslovi za ulazak u Crnu Gori i da li će biti popuštanja restriktivne politike, ostaje da se vidi”, poručio je on.

Još jednom je kazao da sada građani preuzimaju brigu o svom zdravlju.

“Što prije to shvatimo, bićemo sigurni da smo sačuvali svoje zdravlje”, naglasio je Begić.

Sa konferencije (Foto: PR centar) Sa konferencije (Foto: PR centar)

Svadbe i sahrane

Begić je kazao da vjeruje da će mjere za sahrane i svadbe biti jedne od narednih koje će predložiti Ministarstvu zdravlja za ublažavanje. To se, kako je kazao, posebno odnosi na sahrane.

“Postoji potreba svih religijskih zajednica u Crnoj Gori koje treba da budu zadovoljene kroz čin sahrane, tako da ćemo voditi računa o tome da budu omogućene. Svadbe nose epidemijski veći potencijal i po prirodi su veća okupljanja, sa ljudima koji dolaze iz različitih mjesta, i mislim da neće imati prioritet u odnosi na sahrane”, poručio je Begić.

Call centar u IJZ (1616) funkcioniše preko 40 dana. Kako je Begić kazao, broj poziva toj Call centru opada u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.

Konferencije NKT održavaju se utorkom i petkom od 17 časova. Direktan prenos konferencija možete pratiti na TVCG, Radiju CG i Portalu RTCG.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor