Search
Close this search box.

Rano otkrivanje tumora spašava život

Ružičasti je oktobar. Mjesec borbe protiv tumora dojke. Mjesec kada bi svaka žena trebalo da ode na pregled, i obeća sebi da će to da čini makar jednom godišnje. Jer samo tako spriječiće obolijevanje, a ukoliko je bolest u ranoj fazi, izlječenje je izvjesno, tvrde ljekari.

Milena Đergović za sebe kaže da je imala sreće. Karcinom dojke otkrila je u prvoj fazi bolesti, jer se, kaže, redovno kontrolisala.

“Ja znam da je informacija da imate kancer jedna od najtežih u životu ali to je najsrećniji dan u mom životu iz prostog razloga što je otkriven na vrijeme i da sam došla pola godine ili godinu, dvije kasnije, šanse za preživljavanje bi mi bile mnogo manje”, kazala je Milena.

Stručnjaci kažu da je karcinom koji se otkrije u ranom stadijumu izlječiv u 90 odsto slučajeva, pa je prevencija od suštinskog značaja. Zbog toga je NVO Brini o sebi, pokrenula kampanju, kako bi se, poručuju, probudila svijest kod žena koliko je važno otići na pregled makar jednom godišnje.

“Privatne ordinacije su prve godine partneri kampanje a to znači da će preventivne preglede dojki i ginekološke preventivne preglede, gustine kostiju obavljaće do upola nižim cijenama”, kazala je Ivona Dabetić iz NVO “Brini o sebi”.

Iz godine u godinu broj oboljelih žena od karcinoma dojke sve je veći – podatak je Instituta za onkologiju. Do sada, na globalnoim nivou, najzastupljeniji bio je karcinom pluća. Od 2020. to mjesto zauzeo je karcinom dojke.

“Vrlo vjerovatno iz dva razloga, starost populacije, svjesni smo da se duže živi da je populacija strarija jer se ovaj malignitet češće javlja u starijoj životnoj dobi a sa druge strane preventivni skrining programi omogućavaju da se bolest orkriva u ranom stadijumu pa samim tim imamo porast incidence u ranijoj životnoj dobi kada je bolest izlječiva što je u neku ruku dobro”, kazala je Sanja Lekić iz Instituta za onkologiju.

Za sve žene koje iz nekog razloga ne žele da idu na redovne preglede, Milena ima poruku.

“Drage žene kroz vjekove smo pokazale koliko smo jake. Ovo dugujete ne samo sebi, nego svojoj djeci, porodici i najbližima, idite na pregled jer više nemate izgovora pa hajde da budemo zdrave i srećne”.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor