Rakočević: OB alternativa evropskom putu; Kordić: Nije dobro vraćati se na politiku izolacije

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakoćević kazao je danas u Skupštini Crne Gore da je važno realizovati sve regionalne politike u okviru postojećih inicijativa kao što su Berlinski proces i CEFTA.

– To je put Crne Gore bez alternative. Otvoreni Balkan ili druge inicijative koje. najzad. ne podrazumijevaju participaciju svih država ZB, nisu inicijative koje služe za integraciju Crne Gore prema EU. To su platforme za alternativu evropskom putu Zapadnog Balkana, Nama to ne treba, ali nam treba dijalog o svim tim pitanjima – poručio je Rakočević.

U tom kontekstu je pomenuo i temu akciza na gorivo za jahte.

– Sve važne odluke treba da donosimo dijalogom, na bazi ozbiljnih analiza, a ne na bazi paušalnih ocjena – poručio je on, pozivajući sve u parlamentu da kroz razgovor i ozbiljne analize dođu do rješenja.

Sa druge strane, poslanica Demokratskog fronta (DF) Simonida Kordić kazala je da Otvoreni Balkan pruža važne ekonomske benefite, „ne tajkunima i vlasnicima krupnog kapitala, već građanima koji imaju mogućnost da se zaposle na većem tržištu, mogu slobodno da putuju i liječe se“.

– Vlada ne može oko toga da se složi. Čuli smo da DPS i SDP ne podržavaju OB, ali i kolege iz opozicije – Demokrata, SD-a, navodeći različite razloge. Međutim, zagovornici te politike moraju da znaju da odbijanjem regionalne saradnje vodite Crnu Goru u stanje izolacionizma koje je u istorijskim okolnostima dovelo državu u stanje zatvorenosti, u kojoj su građani živjeli kao u kasarni. Vraćanje Crne Gore na politiku izolacije, ne može biti dobro – naglasila je Kordić.

izvor: pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor