Search
Close this search box.

Raičević: Izmjenama zakona o predsjedniku štite se mir i stabilnost države

Politička situacija u kojoj se crnogorsko društvo nalazi je odraz političkih kalkulacija iz središta istoimenih rovova, koji ne štite ništa ozbiljno sem frustracije, pomiješane neprimjerenim apetitima onih koji vlast nijesu smjeli ni da osjete poslednje 33 godine. Sve je počelo neke davne godine, ušuškane ćebetom komunizma, u kojoj je čovjek ostao razgolićen onog trenutka kad je okusio jagnje „daleko od očiju javnosti“. Od epohalnog vezanja rukovodećih trbuha, crnogorska politika počinje da igra šah protiv kompjutera, kazao je za „Dan“ poslanik Pokreta za promjene (PzP) Vladan Raičević.

Raičević navodi da je ista situacija i danas, kada se većina sa svakim igrala, a mnogi su se i preigrala, pa je pat pozicija jedino što karakteriše mogućnost današnje crnogorske politike.

„Kako bismo konačno počeli da mislimo o državi, a ona je ništa drugo do dobro osmišljen sistem – oličen jakim institucijama, morali bismo otpočeti s onim što državi kao takvoj daje pečat, a to je da se pozabavimo poštovanjem i tumačenjem ustavnih normi. Naravno, za tumačenje nam je potreban Ustavni sud, koji je u ovom trenutku nefunkcionalan i kao takav daje slab impuls koji bi trebao riješiti politički kolaps“, ističe Raičević.

Podsjeća da je sjednica Ustavnog odbora zakazana za 10. oktobar kada će, kako je najavljeno, biti predložena četiri kandidata za sudije Ustavnog suda, a koji će se nakon toga, u roku od 15 dana, naći pred poslanicima, ali i pred očima cijele crnogorske i međunarodne javnosti.

„To će, donekle, ublažiti posledice eventualnog kršenja izbornih prava i pravila koja se mogu desiti na lokalnim izborima zakazanim za 23. oktobar, ali u svakom slučaju će ubrzo nakon izbora na lokalu i ta institucija biti u punom kapacitetu. Kao rezultat tog izbora ćemo imati pripremljen institucionalni okvir za dalje političke poteze koji neminovno slijede“, rekao je sagovornik.

Nakon što inicijativa predsjednika države i DPS-a Mila Đukanovića o skraćenju mandata Skupštini nije prošla, iz DPS-a je najavljena nova inicijativa o skraćenju mandata. Iz Demokratskog fronta je saopšteno da će parlamentarna većina uskoro usvojiti izmjene i dopune Zakona o predsjedniku i na taj način će, kako tvrde, urediti njegovu poziciju u ustavno-pravnom sistemu.

„Parlamentarna većina je pokrenula sasvim logično pitanje i proces u trenutku kad se dio nosilaca najvećih državnih funkcija poigrao sa Ustavom i zakonima, a radi se o izmjeni zakona o predsjedniku, na osnovu kojeg bi zaštitili ustavni i pravni poredak, samim tim i mir i stabilnost u državi. Nadamo se da će ta inicijativa naići na puno razumijevanje svih političkih partija koje istinski žele izlaz iz trenutne političke situacije“, zaključuje Raičević.

Izbori će najbolje pokazati učinke političara

Lokalni izbori u Podgorici i u još 13 opština biće održani 23. oktobra.

Raičević navodi da paralelno sa najavljenim procesima i političkim postupcima, izbori u Podgorici i ostalim lokalnim samoupravama će rezultatom pokazati učinke svih onih koji su u prethodnom periodu radili najbolje što su mogli ili htjeli.

– Prije svega će staviti tačku na smjelo jurišanje ka parlamentarnim izborima baš onog političkog subjekta koji objektivno nema više šta da traži i predstavlja kod crnogorskih građana, a radi se o Demokratskoj partiji socijalista, okićenoj svim onim praporcima kojima je politički odzvonilo – podvukao je naš sagovornik.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor