Računi prazni, pa i plate radnicima neizvjesne

Blokada računa pljevaljskih lokalnih preduzeća od strane Poreske uprave prijeti da zaposleni na vrijeme neće dobiti januarsku platu,a možda ni onu narednu. Naime, pojedina preduzeća, kao što su Lokalni putevi, deblokirala su svoje račune ali posluju izuzetno teško. Novac koji je bio planiran za rad i funkcionisanje preduzeća otišao je za poreske dugove, a nove obaveze svakodnevno stižu. Račun pljevaljske Radio-televizije i dalje je u blokadi, kao i račun preduzeća „Grijanje“.

Foto: Opština Pljevlja

-Trenutno su dva preduzeća, čiji su radnici maksimalno uposleni ovih dana, dovedena u izuzetno tešku situaciju. Prvo je preduzeće Lokalni putevi koje je zbog prinudne naplate oko 30 hiljada eura dovedeno u poziciju da se postavlja pitanje hoće li ovo preduzeće moći da izvrši isplatu plata zaposlenima. Radnici Lokalnih puteva svakodnevno provode na čišćenju puteva od 12 do 15 časova- kaže šef Odborničkog kluba Nove srpske demokratije u lokalnom parlamentu Milan Lekić.

On je pojasnio da je slična situacija i sa preduzećem „Grijanje“, gdje radnici rade i održavaju sistem grijanja u zimskom periodu.

-Šta bi se desilo da zaposleni u „Grijanju“ obustave rad usred zime. Pritom razmišlja li iko kako je raditi radnicima u kotlarnici a da ne primaju plate – kazao je Lekić.

Kada je u pitanju prinudna naplata dugova po osnovu poreza i doprinosa, ona je počela 13. januara. Filijala Poreske uprave u Pljevljima naložila je da se od preduzeća „Čistoća“ prinudno naplati 45 hiljada eura i ta naplata je odmah izvršena jer ovo preduzeće raspolaže značajnim sredstvima. Lokalni putevi su ostali bez 29 hiljada eura, a blokiran je i račun preduzeća „Grijanje“. Ostalo je otvoreno pitanje zbog čega nije blokiran račun preduzeća „Vodovod“ koje prema Poreskoj upravi ima prilično velike dugove, ali ostali smo uskraćeni za odgovor na ovo pitanje od Dina Katane direktora pljevaljske filijale Poreske uprave koji se nije javljao na pozive „Dana“.

Nezvanično smo ipak doznali da Katana ima neki određeni „respekt“ prema izvršnom direktoru „Vodovoda“ Čedu Gospiću koji po sili zakona uskoro treba da ide u penziju. Naime, Gospić 1. aprila puni 67 godina, a Milan Lekić, koji je bio bivši direktor Vodovoda, smatra da bi se blokadom računa preduzeća izazvao kolaps, a „vidjelo bi se i mnogo toga što je Gospić loše uradio“.

– Nijesam za blokadu ni jednog računa preduzeća ali sam siguran da Katana dok je god Gospić na čelu „Vodovoda“ ne smije blokirati ovo preduzeće – kaže Lekić.

Ne treba zaboraviti da za poreze i doprinose Opština Pljevlja, lokalna preduzeća i ustanove duguju 11, 6 miliona eura i da je cjelokupna situacija izuzetno teška.


Miličić: Tražimo najbolje rješenje

-Ne vidim trenutno način kako sada da izađemo iz blokade. Ako se oslonimo na prihode koje dobijamo od Opštine onda ćemo iz sadašnje blokade izaći za dva mjeseca, odnosno tek u aprilu- kazao je za „Dan“ direktor pljevaljske Radio –televizije Dejan Miličić uz objašnjenje da se ulažu napori kako da se sadašnja kriza prevaziđe.
Miličić je pojasnio da se razgovara sa predstavnicima opštinske uprave, da je zbog korona virusa odložena sjednica Savjeta RTV Pljevlja, ali da se ne odustaje od traženja rješenja.
-Neko rešenje se mora naći i vjerujem da ćemo u tome uspjeti, kazao je Miličić i pojasnio da zaposleni ne mogu primiti platu dok se ne izađe iz blokade računa, koja je 55.000 eura i koja je smanjena poslednjih dana za par hiljada.

Izvor: PvPortal

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor