Search
Close this search box.

Prva plovila očekuju narednih dana

Prva plovila u barskoj marini, koja će morati da se pridržavaju Akcionog plana Ministarstva pomorstva i saobraćaja, na osnovu mjera NKT, očekuju već narednih dana. Za sprovođenje i kontrolu plana zaduženi su Uprava pomorske sigurnosti i druge nadležne institucije.

Moraće da se pridržavaju mjera (Foto: rtcg.me) Moraće da se pridržavaju mjera (Foto: rtcg.me)

Barska “Marina” AD, uprkos teškoćama izazvanim pandemijom koronavirusa, spremno dočekuje otvaranje nautičke sezone.

“Nakon objave pandemije koronavirusa i zatvaranja luka i marina, zaposleni su se u našoj kompaniji posvetili obavljanju različitih radnih aktivnosti sa ciljem povećanja kvaliteta i operativnosti opreme i infrastrukture. Radili smo, prvenstveno, na modernizaciji i povećanju sigurnosti naše opreme, a urađen je i novi sidreni sistem vezova. Prema projektu tehničke zaštite, ugrađena je potrebna oprema i stavljen u funkciju novi monitoring video centar”, kazala je za Dunja Delibašić, PR kompanije, koja je istakla da je dobrom organizacijom omogućeno nesmetano obavljanje procesa rada.

“Ono što je veoma bitno jeste da smo se u vanrednim okolnostima trudili da zadovoljimo potrebe naših klijenata, implementirajući razne načine poslovanja, kako fizički, na terenu, tako i putem brojnih komunikacionih platformi. Zahvaljujući tome što je Crna Gora prepoznata kao ‘corona free destinacija’, ovih dana očekujemo uplovljavanje prvih jahti u našu marinu”, navela je Delibašić.

Uprava pomorske sigurnosti, zajedno sa Graničnom policijom Jug i drugim službama, sprovodiće propisane mjere u svijetlu pandemije koronavirusa, prvenstveno obaveznog četrnaestodnevnog karantina svakog plovila koje uđe u naše teritorijalne vode.

“Karantin podrazumijeva zabranu izlaska svim putnicima i članovima posade, kao i obezbijeđenu fizičku i tehničku zaštitu. Plovilu može pristupiti samo agent koji je zadužen za dostavu namirnica i ostalih potrepština”, kazao je direktor Uprave za pomorsku sigurnost i upravljanje lukama, Safet Kočan.

On je pojasnio da će sve jahte dočekivati pripadnici Lučke kapetanije, inspekcijskih službi, carine, policije, kao i sanitarni inspektori, a agent broda je u obavezi da UPS dostavi podatke o plovilu i svim članovima posade, kojih ne smije biti na brodu više od 30.

“Osim podataka o jahti, članovima posade i putnicima,potrebno je da nam stavi na uvid i infomacije o posljednjim lukama u kojima je jahta boravila, najavu dolaska u teritorijalno more Crne Gore, vrijeme dolaska, kao i informaciju o tome ko je angažovani pomorski agent u našoj državi. Te podatke UPS dostavlja policijskim organima i sanitarnoj inspekciji koji donose rješenje o karantinu”, pojasnio je Safet Kočan.

Uprkos pandemiji, u Marini AD i Upravi za pomosku sigurnost i upravljanje lukama, očekuju značajne prihode od predstojeće nautičke sezone.

“Kao što znate, danas se svi suočavamo sa novim izazovima i izmijenjenim uslovima poslovanja. Marina Bar je uspješna kompanija koja ostvaruje dobre poslovne rezultate. To nam daje prostora da vjerujemo da, i pored vanrednih okolnosti, nautička sezona neće biti u potpunosti izgubljena”, kazala je predstavnica kompanije.

U Upravi za pomorsku sigurnost smatraju da će tome doprinijeti i nove mjere NKT i Vlade.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor