„Prva adresa za pomoć uvijek da budu državne institucije“

Iz nevladine organizacije Feniks, udruženja roditelja djece oboljele od kancera, ističu da kada je riječ o skupljanju novca za liječenje djece roditeljima prva adresa za pomoć treba da budu uvijek državne institucije.

U našoj zemlji i dalje su brojni apeli za pomoć u kojima se traži podrška za postupak liječenja djece van zemlje.

I to najčešće putem SMS poruka i donacija.

U Udruženju roditelja djece oboljele od kancera “Feniks” svjesni su takve situacije u društvu. Ipak, u medijima se, kažu, kroz poziv za pomoć nerijetko stiče utisak da država uopšte ne plaća liječenje djece, konkretno dječjeg kancera.

Kako navodi Dijana Stojanović iz NVO Feniks, treba da razgraničimo za šta je pomoć potrebna da ne bi dovodili ljude u zabludu.

„Moramo govoriti kako jeste. Država plaća liječenje ali je pomoć potrebna za one troškove tokom liječenja, stanarinu, ishranu i sve što dolazi uz liječenje“, kaže Stojanović za TVCG.

Iako je takva podrška značajna, ona ne smije biti alternativna zdravstvenom sistemu zaštite. Zato u NVO Feniks apeluju na roditelje da im prva adresa uvijek bude Fond za zdravstvo koji pokriva sve troškove liječenja.

„Ovdje ne govorimo o eksperimentalnim liječenjima već samo o onome što je medicinski prihvatljivo i priznato“, rekla je Stojanović.

Takođe, iz NVO Feniks apeluju na roditelje da u svojim molbama za pomoć uvijek jasno naglase za šta je pomoć potrebna.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor