Search
Close this search box.

Protestovali roditelji inficiranih beba iz Bijelog Polja: Tražićemo izuzeće i sudije i Suda

Pozivam specijalnog tužioca Novovića da se pozabavi ovim slučajem i postupanjem tužioca a Tužilački savjet da obrati pažnju na njegov rad, kazao je Karišik

Nakon što je donijeta odluka da se po treći put sudi četvorio bjelopoljskih ljekara kojima je stavljeno na teret da su krivi za inficiranje beba u Opštoj bolnici, danas su svoj protest iskazali ispred zgrade Višeg tužilaštva u Bijelom Polju Predrag Karišik i Eldin Salemović, roditelji beba.

– Vrhovni sud Crne Gore je odlučio da se suđenje u slučaju inficiranih beba nastavi u Bijelom Polju, pred sudijom Višeg suda Draganom Mrdakom. Mi smo nezadovoljni tom odlukom i prinuđeni da tražimo iuzeće sudije i Višeg suda,jer nijesmo zadovoljni njihovim radom. Zato što je Apelacioni sud Crne Gore sve rekao šta misli o presudi a sam sudija Mrdak o sebi, tražeći da mu se uzme predmet – kazao je Karišik.

Dodao je da i ,,pored svih pritisaka nastavljamo borbu, uz poruku da nema toga pritiska, te institucije, kao ni sile, koja će nas zasutaviti u borbi za pravdu i istinu”.

Dalje se Karišik osvrnuo na uzenmiravanja i prijetnje koje dobija, zbog čega se za pomoć ranije obratio nadležnim državnim institucijama.

– Broj sa kojega sam pozivan je lociran, i pozivi su sa teritorije Opštine Tivat. Kako je nadležnost Tužilaštva u Kotoru predmet je proslijeđen njima. I sad kreće igranka i skandal u režiji Tužilaštva u Kotoru i tužioca Siniše Milića. Dobio sam obavještenje da nema elemenata da se bilo koje lice krivično goni, a ukoliko mislim drugačije da sam podnesem krivičnu prijavu i dostavim dokaze.

Ponovno suđenje bjelopoljskim ljekarima zbog infekije pet beba od kojih je jedna preminula, počeće 24. oktobra u bjelopoljskom Višem sudu.Suđenje Tomislavu Jeremiću, Haki Tahirović, Zvonku Puletiću i Jeli Cimbaljević zakazano je nakon što je Vrhovni sud Crne Gore donio rješenje da je za suđenje ljekarima nadležan Viši sud u Bijelom Polju.Infekcija beba desila se u novembru 2014. godine.

Viši sud je prethodno Vrhovnom sudu dostavio spise predmeta radi donošenja odluke o sukobu nadležnosti između tog i Apelacionog suda Crne Gore.Apelacioni sud ranije je ukinuo presudu Višeg suda u Bijelom Polju kojom su optuženi oslobođeni od optužbe da su izvršili krivično đelo – teško đelo protiv zdravlja ljudi, u vezi sa krivičnim đelom nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Postupajući po žalbama oštećenih roditelja, Apelacioni sud je ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

-S obzirom na to da je presudu jednom ukinio Apelacioni sud, a jednom Vrhovni, Viši sud se 22. juna ove godine obratio Vrhovnom sudu, jer po ‘nalaženju tog suda isti nije nadležan da postupa u ovoj pravnoj stvari’”, navedeno je u dopisu Višeg suda.

Pita Karišik ,,ako čovjek u voj državi dobije preko 150 poziva u dužem periodu i bude uznemiravan preko 20 puta u toku noći, u periodu od dva sata iza ponoći do jutra, i ako se čovjek bori za pravdu, a Tužilaštvo ne želi da radi svoj posao i štiti građane, šta treba dalje da se uradi”.

– Pozivam specijalnog tužioca Novovića da se pozabavi ovim slučajem i postupanjem tužioca a Tužilački savjet da obrati pažnju na njegov rad. Ja radim posao i Tužilaštvu  iznosim podatak koji je dostavio Interpol da me poziva lice I.K. (49) (ime i prezime poznati redakcuiji), iz mjesta Gribe u Albaniji. I da sam pozivan sa teritorije Tivta, odnosno naselja Seljanovo i Vodovodna stanica i da se to lice kreće po ekskluzivnim kolacijama na primorju.

Na kraju Karišik kaže,,ako ovo nije dovoljno Tužilaštvu, koje možda očekuje da ja radim njihov posao, evo šanse Tužilačkom savjetu i Novoviću da me angažuju”.

– Moja konastatacija je da je Tužilaštvo i dalje rak rana našeg društva- zaključio je Karišik.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor