Search
Close this search box.

Protestno pismo ambasadoru Irana u Beogradu nadležnom za Crnu Goru: Vlasti u Iranu hitno da prestanu represiju

Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za ženska prava (CŽP), uputile su juče protestno pismo ambasadoru Irana u Beogradu nadležnom za Crnu Goru, zbog smrti Mahse Amini koju je pritvorila iranska „moralna policija” prilikom sprovođenja strogih pravila o hidžabu, kao i brutalnog kršenja ljudskih prava od strane iranskih snaga bezbjednosti na mirnim protestima povodom smrti mlade žene koje je do sada dovelo do smrti najmanje 130 osoba, među kojima i djece.

Iz HRA i CŽP ističu da hiljade ljudi protestuju u gradovima širom Irana tražeći odgovornost za smrt Mahse Amini, i okončanje nasilja i diskriminacije žena u Iranu.

“Osuđujemo svaku nepotrebnu i nesrazmjernu upotrebu sile protiv demonstranata i izražavamo solidarnost sa svima koji se zalažu za ljudska prava, a posebno sa hrabrim ženama u Iranu koje su izašle na ulice da mirno protestuju i zahtijevaju svoja prava. Takođe izražavamo naše duboko saosjećanje sa porodicama iranskih demonstranata/demonstrantkinja koji su izgubili živote u brutalnom policijskom obračunu kao odgovoru na mirne demonstracije”, navodi se u pismu.

U pismu je istaknuto i da Iran, kao država potpisnica Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, mora poštovati pravo na život, zabranu mučenja i štititi slobodu izražavanja, okupljanja i udruživanja.

“Zabrana torture je apsolutna u smislu da se nijedan izuzetak ne može prihvatiti, braniti, opravdavati ili tolerisati ni pod kakvim okolnostima”, naglašavaju oni.

Apelovale su, kako navode HRA i CŽP, na ambasadora da vlasti u Iranu hitno prestanu represiju nad onima koji se zalažu za ostvarenje ljudskih prava na mirno okupljanje i zabranu diskriminacije i torture.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor