Promocija prvog toma edicije Monumenta Montenegrina Vaticana

Prvi tom edicije „Monumenta Montenegrina Vaticana”, čiji priređivači su istoričari Slavko Burzanović i Boban Batrićević biće predstavljen u petak, 28.januara, u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 19 sati.

U okviru promocije učestvuju autori Boban Batrićević i Slavko Burzanović i ambasador Miodrag Vlahović, navodi se u saopštenju.

Monumenta Montenegrina Vaticana” je kapitalno djelo koje svjedoči o duhovnoj, kulturnoj i političkoj istoriji naše zemlje.

Nastalo je na inicijativu i u organizaciji Ministarstva kulture, a uz podršku Ambasade Crne Gore u Vatikanu i ambasadora Miodraga Vlahovića kao izraz želje da se naučnoj i široj javnosti predoči dio dokumentarnog blaga koji se čuva u arhivima Svete Stolice. Riječ je o dragocjenom zborniku dokumenata o Konkordatu Knjaževine Crne Gore i Svete Stolice iz 1886. godine. Za pripremu djela priređivači su konsultovali građu iz arhiva Propaganda Fide i građu drugih fondova Državnog arhiva, kao i građu iz Državnog arhiva Crne Gore, Arhivsko-bibliotečkog odjeljenja Narodnog muzeja Crne Gore, kao i arhiva Barske nadbiskupije, te do sada publikovanu građu. Dvojezično izdanje zbornika na 400 strana je rezultat kolektivnog angažmana i saradnje velikog broja ljudi.

Shodno odluci IJZCG posjete kulturnim događajima moguće su samo uz posjedovanje COVID potvrde.

izvor: antenam.net

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor