Search
Close this search box.

Promocija crnogorskog jednotomnog izdanja književne edicije „Zajednička čitaonica“

Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, tokom mjeseca marta organizuje promociju crnogorskog jednotomnog izdanja književne edicije “Zajednička čitaonica” i izložbu “Marginalije zajedničkog”, koji će biti upriličeni u Kuslevovoj kući.

Promocija crnogorskog jednotomnog izdanja književne edicije „Zajednička čitaonica“

Kako navode, 3. marta, u 19 časova, biće upriličena promocija crnogorskog jednotomnog izdanja književne edicije “Zajednička čitaonica”, čiji su urednici Vladimir Arsenijević i Igor Štiks.

– Ediciju “Zajednička čitaonica”, čiji je inicijator Udruženje KROKODIL, čini devet dvoautorskih knjiga: “Jugoslavija”, “Evropa”, “Identiteti”, “Egzil”, “Društvo”, “Anti/fašizam”, “Grad”, “Neprilagođenost”, “Mladost”. U crnogorskom izdanju svih devet knjiga sabrano je u jednu, na preko trista stranica.

U ediciji su zastupljena poznata književna imena i angažovani intelektualci sa prostora bivše Jugoslavije: Miroslav Krleža, Predrag Matvejević, Danilo Kiš, Mirko Kovač, Bogdan Bogdanović, Vladimir Arsenijević, Dubravka Ugrešić, Lana Bastašić, Igor Štiks, Semezdin Mehmedinović, Borka Pavićević, Boris Buden, Daša Drndić, Andrej Nikolaidis, Dragan Markovina, Rada Iveković, Svetlana Slapšak, Boris Buden i Aleksandar Hemon – navodi s eu saopštenju.

U uvodu za crnogorsko izdanje, urednici Arsenijević i Štiks navode: “Zajednička čitaonica” želi upravo na polju književnosti pokazati svu raznolikost i bogatstvo četiri ravnopravne, standardne varijante našeg policentričnog jezika. Na njemu je nastala, pa i dalje nastaje, jedna Velika evropska književnost unutar koje se knjige i njihovi pisci slobodno kreću bez pasoša i putovnica, bez provjere porekla i nametanja ekskluzivnog vlasništva. (…) Ediciju “Zajednička čitaonica” utoliko nikako ne bi trebalo razumjeti kao nostalgičarsko i naknadno konstruisano svjedočanstvo o nekakvoj boljoj prošlosti, još jedan od mnogo brojnih proizvoda retroaktivne utopije, već, naprotiv, kao zalog za jednu bolju, otvoreniju, pravedniju, miroljubiviju a već samim tim i daleko svjetliju regionalnu budućnost.”

Kako odaju iz Sekretarijata, iste večeri, biće otvorena i izložba “Marginalije zajedničkog”, kustoskinje Nele Gligorović. Izložba je nastala kao gravitirajući segment, pisanog spomenika (post) jugoslovenskog društva – “Zajednička čitaonica”.

U pratećem tekstu izložbe Gligorovićeva je zapisala: “Naslov Marginalije zajedničkog referiše na crtice iz društveno-političke i kulturne istoriografije nekadašnjeg jugoslovenskog prostora, na uredničke intervencije Miroslava Krleže za Enciklopediju Jugoslavija, kapitalnom svjedočanstvu o vremenu i nasljeđu kompleksne istorije zajedničkog prostora. Sam Krleža je Enciklopediju označio kao most u budućnost, oslobođen mitomanije, romantičarskog zanosa, zabluda i samoobmana, svjestan da su to neuralgične tačke jugoslovenskog društva.

Izloženi radovi jesu kritički nukleusi koji dijalektičkom metodom sublimiraju istoriju, kulturu, strategije i perspektive prostora i vremena u kom živimo. Korpus zajedničkog: kultura otpora, bunta i nepristajanja!”

Na izložbi će se predstaviti umjetnici Igor Grubić, Lana Čmajčanin, Adrijana Gvozdenović i Vladan Jeremić/Rena Redle.

Manifestaciju “Zajedničkog” otvoriće sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović, a publici će se obratiti Andrej Nikolaidis, Igor Štiks, Vladimir Arsenijević i kustoskinja Nela Gligorović.

Naredni dan, 4. marta, biće održane tri panel diskusije. Od 17 časova, Boris Buden, Andrej Nikolaidis, Dragan Markovina i Radina Vučetić učestvovaće u diskusiji “Stanje stvari: izvještaj o slavenskom Jugu 2022”. Moderator razgovora biće Igor Štiks.

U diskusiji “Open literature: bez prevoda, preko granica”, koja će početi u 18.30, učestvovaće Semezdin Mehmedinović, Lejla Kalamujić i Ognjen Spahić. Razgovor će moderirati Vladimir Arsenijević.

Završna diskusija “Budućnost je iza nas. Jugoslovenstvo u praksi savremenih umjetnika/ca” počeće u 20 časova, i u njoj će učestvovati Igor Grubić, Lana Čmajčanin, Adrijana Gvozdenović, Vladan Jeremić, Rena Redle i Zlatko Paković, dok će Nela Gligorović biti moderatorka.

Zainteresovana javnost, diskusije će moći naknadno da pogleda na YouTube kanalu Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica.

Takođe, tokom mjeseca marta, biće upriličena i projekcija filma “Spomenik” Igora Grubića o socijalističkom spomeničkom nasljeđu, kao i gostovanje Foruma mladih pisaca KIC-a odnosno regionalnih pisaca mlađe generacije – Stevana Tatalovića, Barbare Delać, Luke Boljevića i Natalije Milovanović.

O terminima pomenutih programa, javnost će biti blagovremeno obaviještena.

izvor: pobjeda.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor