Search
Close this search box.

Prodavao zemljište “Solane”, radnicima uskraćivao potraživanja, od Vlade kredit za stan…

Iz MANS-a su kazali da su još u maju 2019. godine protiv predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića podnjeli krivičnu prijavu zbog nezakonitih tendera za prodaju zemljišta AD Solana Bajo Sekulić u stečaju. Kako su rekli, Jovanić je mjesecima ignorisao upozorenja na nezakonito ponašanje stečajnog upravnika Solane jer se na tenderu nudilo zemljište koje nije bilo u vlasništvu kompanije “Bajo Sekulić”, da bi na kraju konstatovao kako je “sve u redu”.

Navodi se da je tada stečajni upravnik Žarko Ostojić 11. marta 2019. godine raspisao 15. po redu tender za prodaju imovine Solane, pri čemu je na prodaju oglasio i državnu zemlju koju je Solana imala pravo da koristi samo dok je proizvodila so. To pravo prestalo je po proglašenju stečaja u kompaniji.

“Prostor Solane je sa relevantnih domaćih i međunarodnih adresa odavno prepoznat kao ekstremno vrijedan iz razloga što predstavlja utočište za veliki broj rijetkih vrsta ptica, ali i drugih biljnih i životinjskih vrsta, a tome u prilog govori i činjenica da traje proces proglašenja istog za zaštićeno područje i park prirode”, kazali su iz MANS-a prilikom podnošenja prijave.

Nije, međutim, ovo jedina afera koja se veže za Jovanića.

Jovanić je 2014. godine imenovan za predsjednika Privrednog suda. Njegov brat Boro bio je vozač Aca Đukanovića, brata šefa države i DPS-a Mila Đukanoviča. Mada je pominjan zbog pronevjere 100 hiljada iz kase Vrhovnog suda svojevremeno, u vrijeme mandata Ratka Vukotića, Jovanić nikada nije bio formalno pod istragom.

Predsjednik suda je godinama bio poznat po svojim brojnim kontroverznim odlukama. Posebno što se u Vektra Boki sprovodi plan reorganizacije, stečaj je uveden 2015. godine, ali se ne poštuju prava radnika iz radnog odnosa, dok su se u bolnici Meljine, koja je u stečaju dvije i po godine, nagomilali finansijski i kadrovski problemi. Radnici su nedavno izrazili bojazan da će se uz pomoć baš Privrednog suda i Blaža Jovanića preduzeće ostaviti bez stečajne mase, a radnici bez mogućnosti da im se priznaju i naplate potraživanja. Čak su ga optužili da sprovodi pravno nasilje nad povjeriocima AD Vektra Boka kroz tri funkcije, kao predsjednik suda, bivši stečajni sudija i izvršni sudija.

Kontroverzne odluke koje je donosio tiču se i budvanskog Kazina Avala, namjere Uniproma da kupi KAP te u vezi poslovanja Budvanske rivijere, kao i EPCG.

Stečaj u nacionalnom avio-prevozniku Montenegroerlajnzu (MA) “slučajnim odabirom” dodijeljen je upravo predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću.

Međutim, posebno je zanimljiv slučaj hotela “As” u Budvi.

Ostalo je nejasno da li su stečajna upravnica Snežana Jović i Jovanić donijeli pravilne odluke kada nijesu prihvatili plaćanje duga vlasnika firme, povjeriocima – bivšim radnicima, koji su i pokrenuli stečajni postupak kako bi naplatili potraživanja nastala iz radnog odnosa od 2014. godine do 2015. godine.

Investitori su imali namjeru da plate Poreskoj upravi dug koji su potraživali radnici te firme, ali stečajna upravnica Snežana Jović nije prihvatila plaćanje duga već je nastavila postupak uvođenja firme u stečaj. Predmet stečaja u toj firmi dužio je sudija Jovanić.

U novembru 2016. godine, Jovanić traži pomoć od Vladine komisije, u ciju rješavanja stambenog kredita. Uzeo je komercijalni kredit da kupi stan, ali mu ne zadovoljava potrebe pa “traži novac da proširi stan”.

Objašnjavajući njegov slučaj, Vanja Ćalović Marković je rekla svojevremeno da je dva mjeseca nakon podnošenja zahtjeva Vlada dala kredit od 40.000 eura Jovaniću.

Dobija 40 hiljada, vraća osam hiljada eura na dvadeset godina, sa kam. stopom dva odsto godišnje. Time vraća ukupno 9.696 eura ili 40,41 euro mjesečno. Komisija mu daje stan „imajući u vidu stambene i druge prilike imenovanog, kao i nemogućnost da se na drugačiji način riješi ovo pitanje…“.

U trenutku podnošenja zahtjeva za kredit bio je vlasnik stana od 118 kvdarata.

izvor:rtcg

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor