Search
Close this search box.

Prije 75 godina žene u Jugoslaviji dobile pravo glasa, Crnogorke stekle to pravo i ranije

Na današnji dan žene su u Jugoslaviji 1945. godine izborile svoje pravo glasa i tako postale politički izjednačene s muškarcima. Ipak, mora se naglasiti da su pravo glasa Crnogorke dobile četiri godine prije – 1941.

“Naredbu Privremene vrhovne komande nacionalnooslobodilačkih trupa u Crnoj Gori, Boki i Sandžaku”, potpisao je lično Milovan Đilas – 22. jula 1941. godine.

Istog mjeseca, žene su glasale na izborima za narodnooslobodilačke odbore, u Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju i Kolašinu.

Bila je to kulminacija duge i mukotrpne borbe jugoslovenskih feministkinja, u čemu je presudnu ulogu odigrala Antifašistički front žena AFŽ.

Tek nakon FRNJ, ova prava ostvarile su žene u Francuskoj, Belgiji, Italiji, Albaniji, Grčkoj, Švajcarskoj.

Međutim, situacija im nije bila laka iako su zvanično imale pravo glasa – većinski dio stanovništva koji živi na selu bio je nepismen.

Tek uoči Drugog svjetskog rata žene na ovim prostorima počele su da se aktivno uključuju u politička zbivanja, godine 1942. osnovale su Prvu zemaljsku konferenciju žena, a 1946. prvi put je u Parlament od 170 poslanika izabrano šest žena.

Danas gotovo sve zemlje Evrope ženama garantuju političku ravnopravnost,

Prva zemlja u Evropi koja je dala pravo glasa ženama bila je Švedska, i to još 1867. godine, a zanimljivi su primjeri Švajcarske u kojoj su pravo glasa žene ostvarile tek 1971. godine, a u Lihenštajnu još kasnije, 1984. godine.

Izvor: CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor