Search
Close this search box.

Prethodni raspored ne važi: Od danas opet prijavljivanje za dječiji dodatak

Od danas je opet aktiviran sistem za prijavljivanje za dječji dodatak, ali se prijavljivanje neće obavljati po rasporedu u zavisnosti od početnog slova prezimena, već svi roditelji i staratelju prijave mogu podnositi jer prethodni raspored više ne važi. Prijave se mogu podnositi svakog radnog dana do 13 časova, najavljeno je iz Centra za socijalni rad.

Sistem za podnošenje prijava za dječiji dodatak nije bio u funkcijitri sedmice zbog sajber napada na Vladinu infrastrukturu.

Marija Babić iz Centra za socijalni rad Podgorica je istakla da se rok za podnošenje prijava neće prolongirati, ali da da će prijavljivanje biti moguće i nakon toga.

“Iako sistem nije bio u funkciji svi podaci su sačuvani, tako da korisnici neće morati ponovo da dostavljaju podatke. Do eventualnog produženja roka neće dolaziti, a privaljivanje će biti moguće i kasnije s tim što će te isplate ići od narednog mjeseca”, kazala je Babić u Bojama jutra TV Vijesti.

Šta je potrebno dostaviti

Za prijavu je samo potrebno da roditelj/staratelj u centru za socijalni rad (u opštini prebivališta) da na uvid svoju ličnu kartu i jedinstvene matične brojeve (JMB) djeteta/djece odnosno članova porodice. Dalji postupak priznavanja i prestanka prava je kroz Informacioni sistem (e-Socijalni karton) automatizovan.

U slučaju da roditelji djeteta ne žive zajedno (razvedeni, razdvojeni), potrebno je da roditelj kome je dijete povjereno na staranje, centru dostavi dokaz o ovome (odluka suda), obzirom da će dodatak biti isplaćen na adresu prebivališta djeteta, odnosno roditelju kome je dijete povjereno na staranje.

Za djecu koja su ostvarila pravo na dodatak za djecu do šest godina, pravo na dodatak do 18. godina biće dodijeljeno do 18.  godine po službenoj dužnosti, pa nije potrebno da roditelji ove djece dolaze u Centar i podnose zahtjev.

Rješenja o pravu na dodatak do 18 godina biće im uručena na kućnu adresu tokom oktobra i novembra.

Za djecu kojoj je pravo na DD do šest godina već prestalo ili će prestati do 31. avgusta 2022. godine, potrebno je u centru za socijalni rad podnijeti zahtjev za dodatak za djecu do 18 godina.

Dodatak u iznosu od 30 eura po djetetu se isplaćuje putem Pošte Crne Gore na adresu prebivališta djeteta.

Iz Minisarstva pozivaju roditelje i staratelje da u međuvremenu kod Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ukoliko je potrebno, ažuriraju adresu prebivališta, kako bi dodatak za dijecu bio isplaćen pravovremeno i na tačnu adresu.

Pravo na dodatak za djecu može ostvariti do petoro djece u porodici, izuzev u slučaju blizanaca ili kada djete iz porodice dodatak za djecu ostvaruje po osnovu prava na ličnu invalidninu ili dodatak za njegu i pomoć.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor