Preminula Milena Dravić

Legendarna jugoslovenska glumica, Milena Dravić, preminula je u Beogradu u 79. godini, poslije teške bolesti.

Legenda jugoslovenskog glumišta: Milena Dravić (Foto: YouTube/ScreenShot)

To je potvrđeno Blicu u Udruženju dramskih umjetnika Srbije.

Glumica je preminula u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa, gdje se nalazila na liječenju, piše Blic.

Milena se tamo nalazila na liječenju, posljednjih dana joj je bilo loše, ljekari su sve pokušali, ali nije bilo spasa. Prije dvije i po godine ostala je bez supruga Dragana Nikolića i od tada se borila sa bolešću..

Po čemu je pamtimo…

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima „Kozara“, „Ljubavni život Budimira Trajkovića“, „Rad na određeno vreme“, „Moj tata na određeno vreme“, „Sekula se opet ženi“, „Nije lako sa muškarcima“ i „Zona Zamfirova“.

Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije „Priče iz Nepričave“, Vera iz „Policajca sa Petlovog brda“, zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV-komedija Pozorište u kući i Lud, zbunjen, normalan.

Često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase (Beta)

Sa svojim trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program Obraz uz obraz.

Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim dijelom na uspjehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

Dobitnica je Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade „Zlatna ruža“ na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i „Žanka Stokić“ za cjelokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade „Joakim Vujić“, nagrade „Pavle Vuisić“ na Filmskim susretima u Nišu, četiri „Zlatna ćurana“ na Danima komedije u Jagodini i čak rekordnih deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

Zbog toga je često smatraju najvećom zvijezdom u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije, podsjeća RTS.

Rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu, na Dorćolu, preko puta crkve Svetog Aleksandra Nevskog. Pohađala je osnovnu školu „Janko Veselinović“ u Dušanovoj ulici, a potom upisala Prvu mušku gimnaziju.

Glumica Milena Dravić biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, pored decenijskog pаrtnerа u profesionаlnom i privаtnom životu Drаgаnа Gаge Nikolićа, saopšteno je iz Skupštine Beograda.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor